Ο Κώστας Καραμανλής μιλάει για τον «καραμανλισμό»

ec7b7e7471f7e9c02fa5d7501c386a3a_L.webp

Ο «καραμανλισμός» είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ την πολιτική ζωή της χώρας. Είναι πολιτικό ρεύμα; Έχει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά;

Στο θέμα απάντησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο iEidiseis την Κυριακή, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών στελεχών, θα παίξει στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόμμα του και τη χώρα.

Η στήλη αναδημοσιεύει τις σχετικές απαντήσεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή:

Τι μήνυμα έστειλε η μεγάλη εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας;

Η εκδήλωση του Ιδρύματος έστειλε μήνυμα ενότητας της παράταξης, αλλά και υπενθύμισης των αρχών και αξιών μας, της προσήλωσης μας διαχρονικά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μέσα από αυτήν στην πρόοδο του λαού μας. Και ξέρετε, δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα από το 1974 και μετά άλλαξαν πολλές φορές τοποθετήσεις, ακόμη και ονομασίες, αλλά η μόνη παράταξη που έμεινε και μένει σταθερή είναι η Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο πυρήνας της ιδεολογίας της, όπως διατυπώθηκε στην ιδρυτική της διακήρυξη, παραμένει πάντα στην επικαιρότητα.

Τελικά, κ. υπουργέ ο «καραμανλισμός» τι είναι; Τι σηματοδοτεί;

Ο καραμανλισμός δεν είναι απλά μία αναφορά στις ρίζες της παράταξης, που βεβαίως μας κάνουν υπερήφανους. Ούτε μόνο μία αναφορά σε ένα πρόσωπο, αν και φυσικά η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή καθόρισε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Να σας θυμίσω όμως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύοντας τη ΝΔ ήθελε μεταξύ όλων των άλλων να αποκτήσει η χώρα μία κεντροδεξιά παράταξη στα πρότυπα τα ευρωπαϊκά. Μία παράταξη που θα τη χαρακτήριζε η ιδεολογία της και ταυτόχρονα δεν θα περιοριζόταν στις ξεπερασμένες κομματικές ταμπέλες της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου, καθώς στη χώρα μας δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά τους διχασμούς.

Ο καραμανλισμός λοιπόν και σήμερα είναι η ιστορία μας αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ένα σύστημα αρχών και αξιών που εκφράζει την κεντροδεξιά αλλά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Είναι η πολιτική της υπευθυνότητας, του μέτρου και του ορθού λόγου. Της ισορροπίας μεταξύ της ελεύθερης αγοράς και της κρατικής μέριμνας, μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η λογική της συναίνεσης και της ενότητας, χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα αρχών. Είναι η αγάπη για την πατρίδα, ο πραγματικός πατριωτισμός, μακριά από τυφλά μίση και τοξικότητα. Και είναι η απόλυτη προσήλωση σε 3 απλές, απαράβατες αρχές: Μετράνε τα έργα, όχι τα λόγια. Λέμε πάντα την αλήθεια στο λαό. Και το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top