Δήμος Βισαλτιας : Ομιλητής σε εκδήλωση της έκθεσης τεχνολογίας ο Θανάσης Μασλαρινός

IMG_3463522.jpg

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0 στο central stage του περιπτέρου 13, στο χώρο της Δ.Ε.Θ., παρουσιάστηκαν από Δημάρχους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης καλές πρακτικές δήμων και περιφερειών.

Ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός μίλησε στην εκδήλωση της Alliance for Smart Cities για τις δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει υλοποιήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Crowdpolicy, «Δράσεις ψηφιακού Μετασχηματισμού και Smart Cities στο Δήμο Βισαλτίας».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου:

«Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην σημερινή εκδήλωση για την συμμαχία στις έξυπνες πόλεις.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ για όλο αυτό που βιώνουμε δια ζώσης σε αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΕ, μετά από τόσο καιρό έγκλειστοι, εξαιτίας της πανδημίας.
Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία διακεκριμένων εταιρειών στην Ελλάδα. Έχουμε ως Έλληνες γενικά την ανάγκη να συνεργαζόμαστε. Χρειάζεται να κατακτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο συνεργασίας. Σήμερα, μου δίνεται η δυνατότητα να  μοιραστώ μαζί σας καλές πρακτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξωστρέφεια του δήμου μας.
Για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι, μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις προκύπτουν και νέες ευκαιρίες. Η περίοδος της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία για τον δήμο μας, τον Δήμο Βισαλτίας, να αναγνωρίσει τις ανάγκες που υπάρχουν και να υιοθετήσει καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.
Θα αναφερθώ εν συντομία στα παρακάτω, τα οποία έχουμε υλοποιήσει σε συνεργασία με την ομάδα της Crowdpolicy – που είναι και μέλος της συμμαχίας για τις έξυπνες πόλεις
.
Στην νέα σύγχρονη διαδικτυακή πύλη του δήμου Βισαλτίας, όπου οι πολίτες μπορούν να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν.
Στο κέντρο υπηρεσιών για την απομακρυσμένη ψηφιακή διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, με προσωποποιημένη εξυπηρέτηση μέσω της θυρίδας του πολίτη.
Στην συμμετοχική πλατφόρμα οργανωμένης διαβούλευσης, όπου οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις δημόσιες διαβουλεύσεις για διάφορα έργα και δράσεις του δήμου, υποβάλλοντας τα σχόλια και τις προτάσεις τους.
Στην πλατφόρμα καταγραφής ιδεών, όπου οι πολίτες μπορούν άμεσα και εύκολα να καταθέσουν τις ιδέες τους στον δήμο και στις τοπικές κοινότητες.
Στην πλατφόρμα συμμετοχικού προϋπολογισμού, βασικός στόχος της οποίας είναι η διαφάνεια προς τους πολίτες, καθώς χρησιμοποιείται ως απολογιστικό εργαλείο παρουσίασης των εσόδων και εξόδων του Δήμου.
Τέλος, στον ψηφιακό βοηθό του πολίτη, το chatbot, για  άμεση ενημέρωση των δημοτών και επισκεπτών με παροχή πλήθους πληροφοριών για το Δήμο που λειτουργεί, μέσω facebook messenger, χωρίς την εγκατάσταση κάποιου ειδικού προγράμματος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας των πολιτών με τον δήμο, δίνοντας την δυνατότητα αφενός, στους δημότες να αναφέρουν καθημερινά προβλήματα και βλάβες, με έναν πολύ άμεσο και απλό τρόπο και αφετέρου, στον Δήμο να αφουγκραστεί καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δημότες για να προχωρήσει σε έναν πιο στοχευμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό των δράσεών του. 
Είναι ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός ανοιχτού, συμμετοχικού Δήμου και «έξυπνων πολιτών», δίνοντας το έναυσμα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων και υπηρεσιών του Δήμου, καθώς μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτημάτων, παράγονται στατιστικά στοιχεία για όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται , τον χρόνο απόκρισης και διεκπεραίωσης τους από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Βάσει αυτών των στοιχείων, καταδεικνύονται αδυναμίες και ελλείψεις στο προσωπικό αλλά και διαδικασίες οι οποίες χρήζουν βελτιστοποίησης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας σε όλη μας αυτή την πορεία, την Ελληνική Εταιρεία Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Crowdpolicy, με την οποία μαζί καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτή την νέα μας ψηφιακή εικόνα προς όφελος των πολιτών μας. Θα συνεχίσουμε και με άλλες παρεμβάσεις και θα σας  κρατήσουμε όλους ενήμερους!
Είναι σημαντικό δήμοι, εταιρείες και πολίτες να έχουν κανάλια και δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών.
Εύχομαι η συμμαχία να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση!»

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top