Δήμος Σιντικής : Μέτρα Προφύλαξης από Αρκούδες

ARKOUDA.jpg

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές. Τα μέτρα έχουν ως εξής:

1.Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εκτός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

2.Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών, καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

3.Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

4.Επισκευή περιφράξεων για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

5.Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ..

6.Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση, καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.

7.Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

8.Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

9.Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές-οικισμούς.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:

1.Δεν τρέχουμε.

2.Μένουμε ακίνητοι.

3.Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα, όπως πέτρες, κλαδιά κλπ..

4.Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.

5.Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο, εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου – αρκούδας, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα είτε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σιντικής κ.Στάθη Ζαπρίδη στο τηλέφωνο 6980893668, είτε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σιντικής κ.Αριστείδη Καραντζούλη στο τηλέφωνο: 6937179087.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top