ΚΙΝΑΛ: Οι φατρίες, η εμφύλια σύρραξη, οι «καθαρές λύσεις» του ΓΑΠ, η μετάθεση των εκλογών και η εμφάνιση του «συνδρόμου Μειμαράκη»

PAPANDREOU_KINAL-750x375-1.jpeg

Η συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά δεν φαίνεται να είχε επίδραση στις αντιμαχόμενες φατρίες του ΚΙΝΑΛ.

Η αντιπαράθεση των υποψηφίων λαμβάνει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης, απειλώντας ευθέως την ενότητα του κόμματος.

Το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών αποκαλύπτει τον διχασμό που επικρατεί με συνέπεια να εγκυμονεί κίνδυνος μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών.

Η στρατηγική «καθαρών λύσεων» στο στρατόπεδο του Γιώργου

Στο στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη στρατηγική των λεγόμενων καθαρών λύσεων, επιδιώκοντας να ελέγξουν τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και το κόμμα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόταση για εκλογή του Κεγκέρογλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μάλιστα συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου διαμήνυσαν ότι αν οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν συμφωνήσουν με την πρόταση για εκλογή Κεγκέρογλου, τότε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς και να επιταχύνει τη διάσπαση του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κεγκέρογλου και κυρίως του Γ. Παπανδρέου για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ισοδυναμεί με πραξικόπημα που οδηγεί το ΚΙΝΑΛ σε διάλυση.

Προτείνει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα να παραμείνει ως έχει με τον Κ. Σκανδαλίδη να είναι επικεφαλής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος.

Η μετάθεση των εκλογών και η εμφάνιση του «συνδρόμου Μειμαράκη»!

Προβληματισμός επικρατεί και για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν δέχεται συζήτηση για μετάθεση του χρόνου και αποδίδει τη σχετική φημολογία σε σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τον Γ. Παπανδρέου.

Υπέρ της μετάθεσης των εκλογών φαίνεται ότι τάσσεται ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια θέση να διατυπώσει και ένας ακόμη υποψήφιος που δεν έχει καμία τύχη να εκλεγεί αφού συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 5%.

Στο ΚΙΝΑΛ έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες και το σύνδρομο Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για το βραχυκύκλωμα που είχε προκαλέσει στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, η αδυναμία της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή τους με αποτέλεσμα να πάει πίσω η διαδικασία.

Στην Χαριλάου Τρικούπη άρχισαν από τώρα να διαρρέουν ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το τεχνικό κομμάτι των εκλογών δεν είναι έτοιμη και ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνος προετοιμασίας.

Τις απόψεις αυτές ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει προσχηματικές, επισημαίνοντας ότι έχουν στόχο να ακυρώσουν τις εκλογές, να χάσουν τη δυναμική τους οι υποψηφιότητες για να εμφανιστεί στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου ως μοναδικός σωτήρας της παράταξης.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το Μαξίμου, όσο και η Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος για επιπτώσεις που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Η ηγετική ομάδα αντιδρά ψύχραιμα, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου θα διασπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και θα ταχθεί υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αντίθετα τα παραδοσιακά στελέχη της Αριστεράς, θεωρούν την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ως καταστροφική.

Επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη εκλογή του θα προκαλέσει επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, αποδυναμώνοντας το κόμμα σε μια κρίσιμη εκλογική περίοδο.

Εκτιμούν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τον Γ. Παπανδρέου που έχει ταυτιστεί με τα μνημόνια θα απογυμνώσει ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές αριστερών ψηφοφόρων προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Γι΄ αυτό προτείνουν μετωπική επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου που θα αναδεικνύει τα μνημονικά χαρακτηριστικά του για να περιχαρακωθεί ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και να περιοριστούν οι διαρροές ψηφοφόρων.

Το Μαξίμου είναι κοντά σε Λοβέρδο, αλλά δεν τον θέλει στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Αντίθετα το Μαξίμου μπορεί να βρίσκεται ιδεολογικά κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εκλογή του στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Γιατί ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να επαναπατρίσει ένα μικρό ποσοστό κέντρων που έχει εγκλωβιστεί στη ΝΔ, αλλά το ΚΙΝΑΛ θα παρουσιάσει αιμορραγία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί να αποκτήσει δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που εμφανίζεται δημοσκοπικά καθηλωμένος σε ποσοστά, τα οποία δεν του επιτρέπουν να μετεξελιχθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

Ενεργοποιούνται εκ νέου σενάρια πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο

Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ενεργοποιούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης και εσωστρέφειας οι εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι περίπατος.

Γι΄ αυτό μετά τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη ΝΔ τίθεται σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός.

Η στρατηγική των διπλών εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό για να είναι σε θέση να προχωρήσει τις δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Σε εκλογική τροχιά κινείται και ο κρατικός μηχανισμός

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να αποφασιστεί η επιδότηση του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνεται η υλοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.

Radar.gr.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top