Στο έλεος του Θεού;- Μ.Γκάγκα: «Αν αυξηθούν οι διασωληνώσεις θα διαλέγουμε ασθενή με COVID ή εγκεφαλικό για ΜΕΘ»!

meth.png

Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στο χάπι κατά του κορωνοϊού έκανε αναφορά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όπου από τις δηλώσεις βλέπουμε το “πρότυπο οργάνωσης” που έχει φτάσει η… κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη και είναι μάλλον το γνωστό, αφήνουμε τα πάντα στο έλεος του Θεού.

Έτσι αφού έβγαλαν σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα μονάδες ΜΕΘ όπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ να υπολειτουργούν ουσιαστικά καθώς δεν έχει γίνει και αντικατάσταση τους (άλλωστε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πως θα μπορούσαν) και τώρα πετάνε οι “επιτελικοί” της κυβέρνησης τη νέα βόμβα:

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορωνοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξήγησε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο καθένας μας ξέρει φίλους και γνωστούς που νοσούν. Έχουμε περισσότερα κρούσματα από ποτέ. Σήμερα όλοι μας ξέρουμε τους τρόπους ατομικής προστασίας, βασικότερος των οποίων είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να τους ακολουθούμε. Αυτός που θέλει να παρακάμψει τα μέτρα, μπορεί. Αν θέλουν, μαζεύονται 20-30 φίλοι σε ένα σπίτι, χωρίς να τηρείται κανέναν μέτρο. Το θέμα είναι ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Χάπι κατά του κορωνοϊού

Όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, στις 11 Νοεμβρίου αναμένεται η έγκριση από τον EMA για το χάπι κατά του κορωνοϊού και πιθανότατα πριν από το τέλος του 2021 θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες στην Ελλάδα.

«Οι παρτίδες όμως θα είναι περιορισμένες. Με 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα, αν αρχίσουμε να δίνουμε τις παρτίδες που θα πάρουμε, θα έχουν τελειώσει σε 2 ημέρες» υποστήριξε, τονίζοντας ότι η Επιτροπή των ειδικών έχει ορίσει κριτήρια για τους ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθούν πρώτα τα χάπια και αυτοί θα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι και οι έγκυες στο γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε πως κανείς δεν πρέπει να παραλείψει το εμβόλιο.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι για ασθενείς που είναι στις πρώτες ημέρες νόσησης και χωρίς βαριά συμπτώματα, αλλά δεν προσφέρουν ούτε αυτά κάλυψη 100%. Το πρώτο ζητούμενο μας πρέπει να είναι η αυξημένη προσοχή και η αποφυγή να νοσήσουμε από κορωνοϊό», επεσήμανε η κ. Γκάγκα, συμπληρώνοντας πως για τις περιοχές που είναι σε αυξημένη πίεση το σύστημα υγείας «όλα τα σενάρια εξετάζονται και θα γίνει ότι χρειαστεί ώστε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί όπου και όπως χρειάζεται. Αλλά και πάλι πρωτεύον είναι να προσέχουμε και να μην νοσήσουμε, διότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε 40.000 κρούσματα την ημέρα».

Εμβολιασμός εγκύων

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό εγκύων ή γυναικών που επιδιώκουν μια εγκυμοσύνη, η κ. Γκάγκα είπε ότι είναι ασφαλής κίνηση και θα πρέπει να γίνει, λέγοντας πως γυναίκες που προσπαθούν να κυοφορήσουν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό 14 ημέρες πριν την έναρξη της προσπάθειας.

«Είναι ασφαλές να κάνει και η εγκυμονούσα το εμβόλιο, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Επειδή στο πρώτο τρίμηνο έχουμε την οργανοπλασία, μπορεί κάθε έγκυος από τον 4ο μήνα μέχρι και τον 8ο να κάνει το εμβόλιο» υπογράμμισε.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top