Οι 20 μέρες που θα αναδείξουν το δίδυμο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

b21279d883d02bb4eb0094a6682a54e2_L.webp

Τα τρία φαβορί, η τακτική της δεύτερης Κυριακής, η συμμετοχή, τα δίδυμα και η μετεκλογική ενότητα που κρίνεται προεκλογικά.

Σκληρή θα είναι η μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς απομένουν είκοσι μέρες για την πρώτη αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου που θα αναδείξει το δίδυμο που θα διεκδικήσει την αρχηγία, στις 12 Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ: Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως οι τρεις που θα δώσουν τα μάχη για να μπουν στο δεύτερο γύρο είναι (κατ΄αλφαβητική σειρά) ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης δίνουν τη μάχη για ένα καλό πλασάρισμα, που αφενός θα τους καταστήσει ρυθμιστές στο δεύτερο γύρο, αφετέρου θα τους δώσει πόντους για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη ή για εκλογή στη νέα Βουλή.

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΙ; Όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα αποσυρθεί κάποιος ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, αλλά οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία κάνουν τον προγραμματισμό τους ότι ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη.

ΤΑΚΤΙΚΗ Β΄ΓΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΩΡΑ: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου (πάντα κατ΄ αλφαβητική σειρά), δίνουν τη μάχη για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό την πρώτη Κυριακή, τόσο για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο, όσο και για την παράσταση νίκης ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Ταυτόχρονα, όμως η στρατηγική τους παίρνει υπόψη και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα πρέπει να έχουν στον Β΄ γύρο, έστω και χωρίς να γνωρίζουν από τώρα τον αντίπαλό τους.

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ: Τα δίδυμα που ενδέχεται να αναδειχτούν την δεύτερη Κυριακή μειώνουν ή αυξάνουν τις πιθανότητες του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Με αυτή την παραδοχή, τα φαβορί για την αρχηγία επιδιώκουν να επηρεάσουν την επιλογή αντιπάλου, οι πιθανότητες όμως για κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδαμινές!

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Το μείζον ζήτημα για όλους τους υποψηφίους, πολύ περισσότερο όμως για το μέλλον του ιδίου του Κινήματος Αλλαγής, είναι η συμμετοχή στις ψηφοφορίες. Η συγκέντρωση 83.000 υπογραφών για τη στήριξη των υποψηφίων (συν 25.000 υπογραφές που συγκέντρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που έθεσε υποψηφιότητα τελευταία στιγμή, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά), προϊδεάζει για συμμετοχή άνω των 200.000, ίσως και πλησίον στις 300.000. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από την πανδημία των ημερών εκείνων, τον καιρό που θα επικρατήσει, αλλά και το πώς θα συμπεριφερθούν οι υποψήφιοι τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αν δηλαδή θα κλωτσήσουν την καρδάρα με το γάλα που έχει συγκεντρωθεί ή εάν θα τη γεμίσουν και άλλο. Είναι δε φανερό πως άλλους από τα φαβορί για την ηγεσία τους βοηθάει η μεγάλη συμμετοχή και άλλους η χαμηλή.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ: Ένα δόγμα της πολιτικής αναφέρει πως η μετεκλογική ενότητα ενός κόμματος που εκλέγει ηγεσία από τη βάση, χτίζεται ή διακυβεύεται μετεκλογικά. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι υποψήφιοι, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επανέλθουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με παρασκήνιο και αναλύσεις για τα δρώμενα στο τρίτο κόμμα της Βουλής, χωρίς καμία πρόθεση ανάμειξης στα εσωτερικά του ή παρέμβασης στις εξελίξεις. 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top