Ακρίβεια στο κόκκινο και φόβος για νέα μέτρα στην εστίαση

ac292a764f38925f0066157faf46b6a7_L.jpg

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και σε συνδυασμό με την πανδημία που είναι εκτός ελέγχου φοβίζει και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην εστίαση.

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα οι τιμές όταν ανεβαίνουν, δεν κατεβαίνουν… Σε συνδυασμό με την πανδημία που είναι εκτός ελέγχου το σκηνικό δείχνει έναν βαρύ χειμώνα σε όλα τα επίπεδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να μην πάμε σε ένα γενικό lockdown (ποτέ μη λες ποτέ), αλλά ότι στο τραπέζι τίθεται πλέον και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση, ίσως και αλλού. Αυτό από μόνο του φέρνει νέα προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονται σε δυσκολίες με μειωμένο αριθμό πελατών, ταυτόχρονα με το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που έχει περάσει αυξήσεις της τάξεως του 20% σε πολλά προϊόντα.

Οι πολίτες, εκτός από το άγχος του lockdown βρίσκονται πιεσμένοι ειδικά το τελευταία διάστημα με τις ραγδαίες αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και σε βασικά είδη διαβίωσης. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες καθώς το κύμα των αυξήσεων όχι μόνο δεν οδηγείται σε εκτόνωση, αλλά από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η τάση είναι συνεχώς αυξητική.

Από αυτό το κύμα ακρίβειας πλήττονται φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και η περιβόητη μεσαία τάξη που συμπιέζεται προς τα κάτω.

Οι βασικές κατηγορίες που θίγονται σήμερα από το κύμα ακρίβειας είναι τα νοικοκυριά και οι ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μόνο μέσα σε ένα μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕΛΣΤΑΤ Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2020) κατέγραψε αύξηση 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Τα δε στοιχεία δείχνουν την ακρίβεια που έρχεται με νέα κύματα:

  • Φυσικό Αέριο αύξηση 132,5% (108,5% τον Σεπτέμβριο)
  • Πετρέλαιο Θέρμανσης αύξηση 45,9% (28,9% τον Σεπτέμβριο)
  • Μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο αύξηση 30,4% (20,9 % τον Σεπτέμβριο)
  • Καύσιμα και λιπαντικά αύξηση 22,3% (18,1% τον Σεπτέμβριο)
  • Λαχανικά νωπά αύξηση 22,1% (21,1% τον Σεπτέμβριο)
  • Ηλεκτρισμός αύξηση 18,9% (0,8% για τον Σεπτέμβριο)
  • Κρέας / Αρνί και Κατσίκι αύξηση 16,3% (17,5% τον Σεπτέμβριο)

Η τιμή της απλής αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι αυξημένη κατά 24% (0,33 λεπτά) σε σχέση με το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της, που ήταν 1,414 λεπτά/λίτρο τον Νοέμβριο πέρυσι, διαμορφώνεται τώρα σε 1,767 λεπτά (16/11/2021). Η τιμή της απλής αμόλυβδης στην Αττική ξεπερνά τα 1,73 λεπτά και στη Θεσσαλονίκη κινείται κοντά στα 1,72 λεπτά. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και δη στα νησιά, όπου η τιμή της απλής αμόλυβδης, προσεγγίζει και κατά περιοχές αγγίζει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η ακρίβεια σήμερα στη Βουλή

Στην προ ημερήσια διάταξη συζήτηση στην Βουλή με θέμα τις αυξήσεις των τιμών θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για τις 12:15. Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, είναι βέβαιο ότι στις τοποθετήσεις του οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναφερθούν και στο θέμα της πανδημίας. 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top