Η σερραϊκή αγορά πρέπει να στηριχθεί από εμάς

SERRES-KENTRO-AGORA-298x300-1.jpg

Το πέλαγος της ζωής και της οικονομίας αντέχει πολλά μποφόρ, οι βαρκούλες όμως ( μικρές επιχειρήσεις) ύστερα από μία δοκιμασία χάνονται, δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό, εμφανίζονται στη συνέχεια άλλες μικρές βαρκούλες που χάνονται και αυτές ( ελάχιστες επιπλέουν  με όρους υγιούς οικονομίας γιατί για να έχουν βιωσιμότητα οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένες και να έχουν προϊόντα εξωστρεφή  που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά).

Τα τοπικά μας προϊόντα πρέπει να τα προτιμούμε , εφόσον είναι ισότιμα με άλλα που παράγονται από επιχειρήσεις εκτός νομού και εκτός Ελλάδας. Η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων  πρέπει να είναι συνεχώς στο νού μας, αν θέλουμε να έχουμε επιχειρήσεις αν θέλουμε να έχουμε αγορά στον τόπο μας.

Τα λέω όλα αυτά γιατί την σερραϊκή αγορά πρέπει να την στηρίξουμε όλοι με πράξεις και όχι λόγια. Η συζήτηση για την στήριξη της δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο κατά την διάρκεια εκστρατειών που γίνονται είτε από φορείς( Επιμελητήριο Σερρών   Εμπορικό σύλλογο) είτε από επιχειρήσεις (Ο όμιλος Επιχειρήσεων Κάντζας π.χ.  έχει διοργανώσει κατά το παρελθόν εβδομάδα ή δεκαήμερα στήριξης των σερραϊκών προϊόντων, πιθανόν να έχει γίνει και από άλλες, συγνώμη αν κάποιον αδικώ).

Ας μην κλαίμε με μαύρο δάκρυ, όταν μία μικρή επιχείρηση κλείνει, ή όταν φίλοι μας, γνωστοί μας αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό αφου δεν έχει ευδοκιμήσει καμία προσπάθειά τους να παραμείνουν στον Νομό μας.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σε ένα δεκαήμερο θα ζούμε σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, έστω αυτούς σε καθεστώς πανδημίας. Η αγορά όμως πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να στηριχθεί και περιμένει αυτό να γίνει από εμάς.

Γιατί διακρίνουμε, όχι τώρα, αλλά διαχρονικά, ότι οι Σερραίοι έχουμε ένα κακό ελάττωμα. Πιθανόν να το έχουν και άλλοι. Όλοι αυτοί που έχουν επιχειρήσεις θέλουν οι συμπολίτες να είναι πελάτες στα καταστήματα τους, αλλά παράλληλα οι ίδιοι- οι αυτοαπασχολούμενοι πηγαίνουν για τις αγορές στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιούμε το παράδειγμα με υπερβολή για να αναδείξουμε μία εμπεδωμένη κακή νοοτροπία. Ασφαλώς θα πάμε να πιούμε και τον καφέ μας στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα ή την Δράμα,, όπως έρχονται και πίνουν τον καφέ τους Θεσσαλονικείς, Καβαλιώτες  Δραμινοί και άλλοι. Δεν είναι σωστό όμως να ζητούμε στήριξη από τους συμπολίτες μας, αλλά εμείς να καταναλώνουμε κατά 70% αλλού και όχι στον τόπο μας.

Δ.Ν.

https://sertharros.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top