Στην προτελευταία θέση ο Νομός Σερρών με βάση το παραγόμενο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

erw.jpg
 Ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται  εκ νέου στη δημοσιότητα με αφορμή τη διοργάνωση της serexpo. Το παρεμπόριο , το χαμηλό Α.Ε.Π., η τελευταία θέση του νομού μας αναφορικά με το κατα κεφαλήν εισόδημα και πολλά άλλα που συνθέτουν το αναπτυξιακό επενδυτικό προφίλ του νομού Σερρών δημοσιεύονται με στοιχεία με αφορμή τη φετινή έκθεση.Ενας νομός «πλούσιος», με πολλά νερά, κατά κύριο λόγο αγροτικός, ο οποίος όμως βρίσκεται στην προτελευταία θέση σ’ ό,τι αφορά το παραγόμενο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Το παρεμπόριο

Σύμφωνα με τον κ. Μέγκλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαφή που έχουν οι Σερραίοι επιχειρηματίες με τους ξένους ομολόγους τους και, «αντί να δεχόμαστε το παρεμπόριο από τη Βουλγαρία, να έρχονται οι γειτονικές χώρες σε εμάς», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών.

Το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες, κατά δηλώσεις των τελωνειακών, δημιουργεί «μαύρη τρύπα» για το ελληνικό κράτος που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

 

Απασχόληση

Σ’ ό,τι αφορά την απασχόληση στο νομό, όπως ανέφερε ο κ. Μέγκλας, οι 300 μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις απασχολούν 3.500 εργαζομένους. «Οι εγγραφές που γίνονται είναι συνήθως μια μικρή επιχείρηση με ένα άτομο, δεν έχουν τη δυναμική που είχαν κάποτε οι επιχειρήσεις στο νομό», εξηγεί ο κ. Μέγκλας.

 

Το μικρότερο “κατά κεφαλήν”

«Παράγουμε 2 δισ. ευρώ και μας λείπουν 1,62 δισ. ευρώ ετησίως, για να έρθουμε στο μέσο όρο των νομών της Ελλάδας, στο παραγόμενο ΑΕΠ», αναφέρει στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, εξηγώντας ότι ο μέσος όρος κατά κεφαλήν στο νομό ανέρχεται στις 10.000 ευρώ, «όταν στους υπόλοιπους νομούς είναι στις 15.000 ευρώ και στη Βοιωτία φτάνει στις 23.000, γιατί έχουν εργοστάσια», συμπληρώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας εργοστασίων. «Στο νομό έχουν απομείνει ελάχιστα και να φανταστείτε ότι από τις 160 επιχειρήσεις ΑΕ, οι 100 παρουσιάζουν αρνητικό ισολογισμό», λέει  ο κ. Μέγκλας.

5.500 διαγραφές σε μια εξαετία

Σ’ ό,τι αφορά τις εγγραφές και διαγραφές που έχουν σημειωθεί στο νομό, για την εξαετία 2009 – 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Σερρών, καταγράφηκαν 5.580 διαγραφές έναντι 3.096 εγγραφών, ενώ για το οκτάμηνο του 2015 καταγράφηκαν 286 διαγραφές και 231 εγγραφές. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες διαγραφές εντοπίζονται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (135 διαγραφές έναντι 124 εγγραφών), στη συνέχεια είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις με 112 διαγραφές έναντι 89 εγγραφών και ακολουθούν οι μεταποιητικές εταιρίες με 39 διαγραφές και 18 εγγραφές.

Να σημειωθεί ότι στο νομό μόλις το 12% αντιπροσωπεύει μεταποιητικές επιχειρήσεις, το δε σύνολο των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Σερρών ανέρχεται στις 11.500.

serresparatiritis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top