Νοσοκομείο Σερρών : Κοινοβουλευτικη παρέμβαση του ΚΚΕ

-3.jpg

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρετήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχει σαν αποτέλεσμα το ΓΝ Σερρών να παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Η όποια λειτουργία υπάρχει οφείλεται στο ότι το προσωπικό εργάζεται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, έχει όμως φθάσει στα όρια του. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι επικίνδυνες τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση έχει ως εξής:

• Ενώ ο ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει 161 θέσεις ειδικών ιατρών και 89 θέσεις ειδικευομένων, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο εργάζονται 85 μόνιμοι, 51 ειδικευόμενοι και 7 επικουρικοί, δηλαδή μόνο 143 γιατροί.
• Το Νοσοκομείο λειτουργεί με 2 Αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί τα τακτικά Χειρουργεία. Το Σεπτέμβριο βρίσκονταν σε αναμονή περισσότερα από 1000 χειρουργεία (χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί και επικαιροποιηθεί οι λίστες), ενώ πραγματοποιήθηκαν κάποια τακτικά χειρουργεία με βοήθεια Αναισθησιολόγων από την Αθήνα.
• Η Πνευμονολογική Κλινική δε λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2020, καθώς όλοι οι Πνευμονολόγοι έχουν μεταφερθεί στις κλινικές Covid.
• Η Ουρολογική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της από το Σεπτέμβριο του 2021 καθώς έμεινε με δύο γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
• Τα περισσότερα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο Σερρών δεν λειτουργούν για περίπου δύο χρόνια (Πνευμονολογικό, Παθολογικό, Υπερτασιολογικό, Διαβητολογικό, Ιατρείο Πόνου), ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν με μακρόχρονες λίστες αναμονής.
• Οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών δε γίνονται πλέον από Αναισθησιολόγο ή γιατρό της ΜΕΘ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα για την ασφάλεια του ασθενούς, αλλά από το σύνολο των γιατρών του Νοσοκομείου, που είναι ανειδίκευτοι στον αεραγωγό, τον αναπνευστήρα και τη χορήγηση αναισθησίας.
• Στο χώρο της ΜΕΘ βρίσκονται σε ανάπτυξη 10 κλίνες. Λόγω ελλείψεων κλινών ΜΕΘ σήμερα έχουν “ανοίξει” αλλά 5 κρεβάτια στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου, που λειτουργούν με το ίδιο λειψό προσωπικό της ΜΕΘ.Να σημειωθεί επίσης ότι στο τέλος του χρόνου 31/12/21 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Εργαζόμενοι που δουλεύουν με διαδοχικές συμβάσεις μέχρι σήμερα, στοιχείο που από μόνο του αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητοι για την ορθή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιπλέον οι εργαζόμενοι αυτοί παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτώντας εργασιακή εμπειρία, ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρά όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι και στους τομείς αυτούς είναι αναγκαίο το μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, η κυβέρνηση παραδίδει αυτές τις λειτουργίες στους ιδιώτες.

Με βάση τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
• Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του ΓΝ Σερρών;
• Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των άλλων ειδικοτήτων που απαιτούνται καθώς επίσης να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί-συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται;
• Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή;
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους τομείς της φύλαξη, καθαριότητας και σίτισης και να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα;»

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top