Ανελέητος «πόλεμος» στον Τσιόδρα: Γκάγκα και Μαγιορκίνης τον κατηγορούν για κενά στη μελέτη

-λήψης-1.jpg

Διπλό «άδειασμα» και στην ενημέρωση – Ξαφνικά ο πρώην επικεφαλής της πανδημίας δεν γνωρίζει πώς να πραγματοποιήσει ορθά μια μελέτη;

Στη «σέντρα» βιάζονται να βγάλουν τα στελέχη της κυβέρνησης τον Λοιμωξιολόγο και Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μετά τις διαπιστώσεις της μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας χθες.

Το πρωί προηγήθηκαν οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις (σ.σ. που έχουν καταγραφεί σε βίντεο) για τις ΜΕΘ, αλλά και ότι εκείνος και η ομάδα του Μαξίμου δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα αποτελέσματα της μελέτης που ολοκληρώθηκε από τους κ. Τσιόδρα και Λύτρα τον περασμένο Μάϊο.

Ακολούθησε η ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή, η οποία αμφισβήτησε ευθέως την μελέτη των δύο κορυφαίων επιστημόνων και προσπάθησε να υποβαθμίσει τα συμπεράσματα που προέκυψαν και αφήνουν έκθετη την ηγεσία. «Δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης της θνητότητας» δήλωσε με στόμφο νωρίτερα και όποιος την άκουγε θα σκέφτηκε, «μα τι στο καλό; φοιτητής της λοιμωξιολογίας έκανε την έρευνα;». Μάλιστα παρά το γεγονός στα συμπεράσματα της μελέτης ήταν ξεκάθαρη η διαπίστωση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει και οφείλει να ενισχυθεί, η κα. Γκάγκα υποστήριξε ορθά κοφτά, ότι ενισχύθηκε.

Με τέτοιο τρόπο αντιμετώπισε τον άλλοτε επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, το πρόσωπο που η κυβέρνηση έβγαλε μπροστά στα πρώτα κύματα της πανδημίας, τον επιστήμονα που ενημέρωνε καθημερινά το πανελλήνιο για τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας. Τον «αγιοποιημένο» Σωτήρη Τσιόδρα.

Ξαφνικά, τώρα που το αποτελέσματα της έρευνας του εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με τον κ. Λύτρα να επισημαίνει σε πληθώρα αναρτήσεων αλλά και σε συνεντεύξεις ότι από την άνοιξη είχαν ενημερωθεί όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι να λάβουν αποφάσεις, «δείχνοντας» το Μέγαρο Μαξίμου.

«Διπλή επίθεση» και στην ενημέρωση

Ο «πόλεμος» στο πρόσωπο λοιπόν που πρωτοστάτησε στην πανδημία του κορωνοϊού και που εμπιστεύτηκαν πολίτες και κυβέρνηση συνεχίστηκε και στην διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης. Σε ερώτηση που δέχτηκε για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας οι διασωληνωμένοι που βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, κατέληξαν σε ποσοστό 88%, η Μίνα Γκάγκα υποστήριξε ότι η μελέτη έχει… κενά.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού» δήλωσε η Γκάγκα.

Στην ίδια γραμμή φυσικά κινήθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος υποστήριξε ότι η μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί «και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική, αυτό το γνωρίζουμε. Μην λέμε ότι τα 400 είναι το όριο, υπάρχει το όριο ανά περιφέρεια. Αυτό καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να βγουν σωστά συμπεράσματα: «Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του κ. Τσιόδρα είναι έκδηλη. Εκείνο ωστόσο που παραμένει μυστήριο, είναι το γιατί ο ίδιος κινήθηκε σε αντίθετη γραμμή από τον κ. Λύτρα και σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει λυπημένος που η μελέτη έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, χωρίς να απαντάει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος διέψευσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί. «Μήπως δέχεται πιέσεις για να σωπάσει;» Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί…

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top