Ο πιο καλός ο μαθητής…

36-ΠΕΡΙ-ΠΩΛΗΤΙΚΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-1068x712-1.webp

Χθες η εφημερίδα «Εστία» δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα είδηση: «Ιστορικά πρόσωπα του Ελληνισμού θα “υποδύονται” οι μαθητές με απόφαση του υπ. Παιδείας. Γίνε ηγέτης και πρωταγωνιστής για μία ώρα! Πώς θα διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία με βάση τα νέα αναθεωρημένα σχολικά προγράμματα της υπουργού Νίκης Κεραμέως».

 Παναγιώτης Λιάκος

Με λίγα λόγια, οι μαθητές, από το διδακτικό έτος 2023, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή των Προγραμμάτων στα σχολεία, αντί να αποστηθίζουν τα ιστορικά γεγονότα και τις λεπτομέρειες της ζωής και της δράσης των πρωταγωνιστικών μορφών διαφόρων ιστορικών περιόδων του εθνικού βίου, θα αναλαμβάνουν μέσα στην τάξη τον ρόλο του πρωταγωνιστού, του ιστορικού προσώπου για το οποίο θα διαβάζουν, θα το μαθαίνουν και θα το υποδύονται. Μάλιστα, η «Εστία» διευκρινίζει ότι κάθε μαθητής που θα υποδύεται ένα ιστορικό πρόσωπο θα συντάσσει «μια επιστολή εκ μέρους του προσώπου αυτού! Έτσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για παράδειγμα, και άλλες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού, θα ξαναζωντανέψουν μέσα στην αίθουσα».

Αξίζει τον κόπο να υποδυθεί κάποιος μαθητής αυτόν τον ρόλο του Βενιζέλου, του απόλυτου κακού της νεότερης Ιστορίας μας, τον οποίον παρουσιάζουν ως τον απολύτως καλό, συνετό, πατριώτη και σκεπτόμενο ηγέτη. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η σύνταξη επιστολής, σαν να την είχε γράψει ο μακαρίτης.

Αυτό το γράμμα από το υπερπέραν θα μπορούσε να είναι ως εξής: «Αγαπητή δασκάλα, είμαι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πιο διαφημισμένο και σκάρτο πολιτικό προϊόν του 20ού αιώνα. Το πάθος μου για εξουσία έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε ήμουν πρόθυμος να θυσιάσω -και το έκανα δίχως αναστολές- τον ανατολικό πνεύμονα του έθνους, τον μικρασιατικό Ελληνισμό, για να αρέσω στους ξένους και να με διατηρούν στην πρωθυπουργία. Γι’ αυτούς ξεκίνησα τη μικρασιατική εκστρατεία, γι’ αυτούς τα έκανα όλα, αμέσως και δίχως να έχω τον παραμικρό δισταγμό».Η συνέχεια της φανταστικής επιστολής Ελευθέριου Βενιζέλου, αύριο…

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top