Δήμος Σιντικής : Αναβίωσε Το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι

.jpg

Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στον χρόνο αναβίωσε ανήμερα των Θεοφάνεια στο Σιδηρόκαστρο. Ο εφημέριος του ιερού ναού της Άγιας Παρασκευής Σιδηροκάστρου Σερρών π. Παύλος Παπαδόπουλος, μαζί με τον αγιασμό μοίρασε στους πιστούς ένα πορτοκάλι κι ένα κλωνάρι κυπαρισσιού.

«Από την παραμονή των Θεοφανείων στολίσαμε ένα τραπέζι σχηματίζοντας έναν μεγάλο σταυρό από πορτοκάλια και κλαδιά κυπαρισσιού. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατάει εδώ και περίπου δύο αιώνες και διατηρείται ακόμα αναλλοίωτο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου», εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο π. Παύλος. «Το πορτοκάλι», σημείωσε, «συμβολίζει την υγεία και το κυπαρίσσι την αιωνιότητα. Συνηθιζόταν, το πορτοκάλι που έχει αγιαστεί με τον μεγάλο αγιασμό των Θεοφανείων, μαζί με το κυπαρίσσι, να τοποθετείται στο εικονοστάσι και να το τρώνε οι πιστοί τη Μεγάλη Παρασκευή καθώς το φρούτο παραμένει αναλλοίωτο».

Ο πατέρας Παύλος ανέφερε  ακόμη ότι «φέτος, λόγω των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών, δεν θα μπορούσε να γίνει από τον ιερέα ο φωτισμός των σπιτιών και για τον λόγο αυτό, κάθε πιστός έλαβε ένα μπουκαλάκι με αγιασμό κι ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ώστε ψάλλοντας το απολυτίκιο των Θεοφανείων να ραντίσει και να αγιάσει το σπίτι του».

Ανήμερα των Θεοφανείων, στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού του Σιδηροκάστρου, έδρα του δήμου Σιντικής, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά, στον ελαιώνα, μέσα στον περίβολο του ναού πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Το παραδοσιακό ξύλινο καράβι που κατασκευάστηκε τα Χριστούγεννα και τα τέσσερα πανιά του ζωγραφίστηκαν από παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες στολίστηκε με πορτοκάλια και κυπαρίσσια.

Ο ναός κατασκεύασε το καράβι, τηρώντας μια λαϊκή παράδοση του τόπου μας που θέλει τους μικρούς καλαντιστές, κυρίως στα νησιά, να κρατάνε ένα καραβάκι λέγοντας τα κάλαντα. Το παραδοσιακό αυτό καράβι σε όλη τη διάρκεια των εορτών του Δωδεκαημέρου αποτέλεσε επίκεντρο πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του ιερού ναού και τις ευλογίες του σεβασμιότατου μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top