Κυριάκο, δώσ’ τα όλα

5498557-1068x623-1.jpg

Αιφνιδίασαν πολλούς οι χθεσινές εσπευσμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

  • Του
    Μανώλη Κοττάκη

Οι διαπιστευμένοι συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ μέχρι και προχθές το βράδυ ήσαν ενήμεροι ότι οι τυχόν εξαγγελίες για το θέμα δεν θα γίνουν προτού περάσουν δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον.

Τι συνέβη τελικώς; Στην πολιτική δεν υπάρχει τίποτε ανεξήγητο. Αρκεί να βάλει κανείς τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά.

Μέχρι να φτάσουμε στο χθεσινό διάγγελμα, συνέβησαν λοιπόν τα εξής:

Πρώτον, κατετέθη, την προηγούμενη Παρασκευή, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Δεύτερον, εξετέθη ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής υπουργός της κυβέρνησης για τις σχέσεις του με ποινικό.

Τρίτον, το παλαιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εμφάνισε, για πρώτη φορά, ισχυρότατη ρωγμή, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) υπερψήφισε την πρόταση του κ. Τσίπρα.

Τέταρτον, για πρώτη φορά σημειώθηκε ανοιχτή ρήξη στις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη (για την ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ.) και με τον κ. Βενιζέλο (για την παράλειψη του πρωθυπουργού να αναφερθεί στο όνομά του για τη Novartis).

Πέμπτον, προεκλήθη το ατυχές επεισόδιο Αθανασίου – Πολάκη, το οποίο είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπολόγιζε το Μαξίμου: Αντί να βρεθεί κατηγορούμενος ο κ. Πολάκης για ευτελισμό του Κοινοβουλίου, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ επιτέθηκαν στον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου επειδή αφαίρεσε τον λόγο από τον αψύ Σφακιανό.

Εκτον, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις της κυβέρνησης, και δεν έδωσε πολιτική κάλυψη για τη Novartis στους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ιωάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδο.

Εβδομον, δόθηκε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse με δύο ευρήματα-φωτιά: Η Ν.Δ. χάνει προς το ΚΙΝ.ΑΛ. τόσες ψήφους όσες και ο ΣΥΡΙΖΑ (πλήρης κατάρρευση της θεωρίας Σκέρτσου) – η Ν.Δ. με ποσοστό 32% κινείται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Μετά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε στη Θεσσαλονίκη και προήδρευσε σε ευρύτατη σύσκεψη κομματικών παραγόντων, ενώ χθες, στη λογική του «Κυριάκο, δώσ’ τα όλα», ανακοίνωσε μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Ολα εξηγούνται λοιπόν! Οι εκλογές προβάλλουν στον ορίζοντα.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top