Οι «εκσυγχρονιστές» αρχίζουν να συζητούν την ίδρυση κόμματος

ad5b54534ae269949a477aaa3abb6a36_L.webp

Η «ρήξη» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πίστωση χρόνου (έως το Πάσχα) στον Νίκο Ανδρουλάκη και η εμμονή στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Ακόμα και την ίδρυση κόμματος αρχίζουν και συζητούν οι πρώην εκσυγχρονιστές, μπροστά στα αδιέξοδα που –όπως εκτιμούν- δημιουργούνται στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η άρση της εμπιστοσύνης τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν για «πάγωμα των μεταρρυθμίσεων» και για «αλαζονεία», αλλά και η εκλογή του «εκσυγχρονιστή» Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φάνηκε να δημιουργεί για το συγκεκριμένο χώρο μια νέα προοπτική.

Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όμως –όπως αναφέρουν σε συνομιλητές τους- όχι μόνο δεν έχει κανένα βήμα προς το μέρος τους, αλλά και δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει. Οι ίδιοι διευκρινίζουν μάλιστα πως δεν επιδιώκουν διεκδίκηση βουλευτικής έδρας ή κομματικής θέσης, αλλά επικεντρώνουν πρωτίστως στα θέματα πολιτικής.

Οι πρώην «εκσυγχρονιστές» φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν «πίστωση χρόνου» στον Νίκο Ανδρουλάκη έως και τον Μάρτιο, το πολύ έως το Πάσχα, παρακολουθώντας έως τότε τις κινήσεις που θα κάνει.

Στο εσωτερικό τους, ωστόσο, ουκ ολίγοι εμφανίζονται από «προβληματισμένοι» από την κατάσταση του πολιτικού σκηνικού, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση κόμματος στο χώρο, εφόσον δεν υπάρξει τελικά προσέγγιση με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι σκέψεις για ίδρυση κόμματος είχαν πέσει στο τραπέζι και παλαιότερα, καθώς οι εκλογές με απλή αναλογική επιτρέπουν μια πιο «ελεύθερη ψήφο» την πρώτη Κυριακή, αλλά η εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ «έκοψε μαχαίρι» τις συζητήσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι η νέα ηγεσία κάλυπτε το χώρο. Τώρα οι συζητήσεις επανέρχονται και οι φωνές για ίδρυση κόμματος αρχίζουν να γίνονται πιο ισχυρές στο χώρο. Ανάμεσα στα ζητούμενα ωστόσο είναι το ποιος θα είναι αρχηγός, ενώ υπάρχει προβληματισμός σε πολλά στελέχη αν τελικά αξίζει να εγκαταλείψουν εκ νέου τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και να αφοσιωθούν σε ένα εγχείρημα, η τελική έκβαση του οποίου δεν είναι βέβαιη. Επιπλέον, η εκτίμηση είναι πως στις προσεχείς εκλογές θα υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας Τσίπρα-Ανδρουλάκη, θεωρούν όμως πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει διάσπαση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως οι οριστικές αποφάσεις για την ίδρυση κόμματος ή όχι θα ληφθούν πριν το καλοκαίρι, υπό την αίρεση ότι έως τότε δεν θα έχει ανακοινώσει πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top