Σέρρες : Μαθήματα κλασσικής παιδείας ¨¨ Από τον ξεριζωμό στο … μπόλιασμα””

.jpg

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας 18ο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 7μ.μ.
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022, Μάθημα 18ο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ-Από τον ξεριζωμό στο … μπόλιασμα.»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Απόστολος Μπάτης, Φιλόλογος

«Σαν να χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καϋμοί του κόσμου». Μόλις τον περασμένο χρόνο συν-εορτάσαμε το “θαύμα” του νέου Ελληνισμού : την έγερση και, μετά από μακρόχρονους αγώνες, την εκ των ενόντων συγκρότησή του σε κράτος. Φέτος θα κληθούμε να αναλογιστούμε πως ο άκρατος εθνικισμός, έναν αιώνα μετά, θα υποκαθιστούσε την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης ομάδων με διαφορετική εθνική προέλευση, ο αυταρχισμός τον φιλελευθερισμό, ο συγκεντρωτισμός την αποκέντρωση, η βίαιη εξομοίωση την οργανική αφομοίωση στους κόλπους ενός πολυεθνικού κράτους. Αναπόφευκτα, η μοίρα και του ελληνισμού της ανατολικής Μεσογείου θα συναρτούνταν με την έκβαση της δραματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ανεξάρτητο ελληνικό και το ανδρούμενο τουρκικό εθνικό κράτος.

Το αποτέλεσμα παγκοίνως γνωστό κι οδυνηρό. Πώς θα «αντικρίσουν», όμως, αυτό το νέο τραγικό πρόσωπο που τους αντιτάσσει η Ιστορία ; Κι από πού θ΄ αντλήσουν τις δυνάμεις ώστε αυτή η Καταστροφή να μετατραπεί σε μία νέα Εποποιία, ρίχνοντας το σπόρο που θα μπολιάσει τη νέα καταφυγή, εντός αλλά κι εκτός των διαμορφούμενων συνόρων; Αν και ακροθιγώς ασχολούμενοι μ΄ αυτό το νέο άθλο, θα αιφνιδια-στούμε, αφού δε θα υπάρξουν περιθώρια τα οποία θα μας εμποδίσουν να αποδεχτούμε πως για να υπάρξουμε και να συν-υπάρξουμε χρειάζεται να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να βρισκόμαστε, στο διηνεκές, «εις το εμείς» .

Ο Απόστολος Μπάτης είναι φιλόλογος, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής, θεωρητικά βυζαντινής μουσικής, ενώ συμμετείχε σε εκπομπές του European School Radio και σε βιωματικά σεμινάρια θεάτρου, με τους Δ. Ποταμίτη, Λ. Καλλέργη κ.ά.. Έλαβε μέρος στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τη συγγραφή ψηφιακού δίσκου (CD-ROM) με θέμα τη ζωή και το έργο του Φιλόσοφου Σωκράτη, στον οποίο ήταν αφιερωμένο το πρώτο έτος, το 2001.

Δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες και παλιννοστούντες στη Ν.Ε.Λ.Ε. Σερρών και παιδιά Ρομά, εθελοντικά. Οργάνωσε και υλοποίησε μέσω της Δ.Ε.Π.Κ.Α. και του 6ου Γυμνασίου Σερρών, στο τμήμα πληροφορικής, μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως, μέσω υπολογιστή, με μαθητές ελληνικής καταγωγής που διέμεναν στη Βάρνα της Βουλγαρίας από το 2000 έως το 2006. Ακόμη μέσω του Λογοτεχνικού εργαστηρίου παρουσίασε έργα των Ο. Αβραμίδη, Θ. Χειμωνά, Θ. Βαλτινού και πρόσφατα του Σ. Δάνδολου. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Σερρών από το Φεβρουάριο του 2020.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top