Δρομέας : Συνεντευξη Παπαπαναγιώτου στον RealFm

papapanagiwtou220226-696x392-1.jpg

«Τρέχει» εδώ και περίπου 40 χρόνια έχοντας στις… προθήκες της μεγάλα έργα εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι από τις εταιρείες που έμειναν και μένουν στην Ελλάδα παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ο λόγος για την «Δρομέας», με… καταγωγή από τις Σέρρες, η οποία απασχολεί 350 εργαζομένους και έχει αναλάβει σημαντικά συμβόλαια έργων τόσο για λογαριασμό της Ε.Ε. όσο και του γερμανικού στρατού κ.α.

Ο πρόεδρος της «Δρομέας», Θανάσης Παπαπαναγιώτου, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου μίλησε για το επιχειρηματικό ξεκίνημά του ομίλου και πώς από τα τροχόσπιτα άλλαξε ρότα προς τα έπιπλα γραφείου.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα αρχίζει το 1979. Η πρώτη εκκίνηση της εταιρείας Δρομέας έγινε με την παραγωγή τροχόσπιτων που κράτησε έως το 1987. Ήταν η περίοδος των σεισμών που ο κόσμος είχε ενδιαφέρον να αγοράσει τροχόσπιτα, ώστε σε μια έκτακτη στιγμή να έχει μία στέγη».

Όπως είπε ο ίδιος, «αυτό κράτησε έως το 1987 καθώς υπήρξαν οικονομικά προβλήματα γιατί κάναμε παραγωγή τροχόσπιτων για όλον τον χρόνο και πουλούσαμε για τρεις μήνες. Που σημαίνει ότι έπρεπε να συσσωρεύει κεφάλαιο η εταιρεία που δεν το είχαμε. Έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε πορεία και να στραφούμε στο έπιπλο γραφείο».

Η πρώτη μεγάλη δουλειά για τη «Δρομέας», όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου ήταν το κτίριο του ΟΤΕ το 1987.

«Ακόμα νοσταλγώ το πρώτο γραφείο που φτιάξαμε. Όλα εξελίσσονται, αλλά ακόμα το νοσταλγώ και στη δική μας προθήκη υπάρχει, όπως και στο Μέγαρο του ΟΤΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Δρομέας έχει ένα χαρακτηριστικό που του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικεί μεγάλα έργα. Είναι η καθετοποίησή του, που προέκυψε από την περίοδο που γνωρίσαμε την ελληνική μεταποιητική δυνατότητα, η οποία ήταν και παραμένει πολύ φτωχή και αποφασίσαμε να επενδύσουμε σταδιακά ώστε να φτιάχνουμε εμείς τα εξαρτήματα που συνθέτουν τα προϊόντα. Δεν είναι κάτι απλό. Δεν μπορούσαμε να βρούμε συμμάχους, συμπαραγωγούς στην ελληνική επικράτεια γιατί δεν υπήρχαν ποιοτικές παραγωγές».

Ο πρόεδρος της «Δρομέας» συμπλήρωσε ότι «από το εξωτερικό και κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης από όπου υπήρχε δυνατότητα να φέρουμε, δεν μας το επέτρεπε το κόστος. Άρα ήταν μονόδρομος η καθετοποίηση. Ξεκίνησε ως αναγκαστική επιλογή και στη συνέχεια έγινε όνειρο και πραγματικότητα. Και δικαιωθήκαμε».

«Όταν για τρίτη 5ετία φέτος κερδίσαμε τον διαγωνισμό της Ε.Ε. ή με τον γερμανικό στρατό, σε διαγωνιστικές διαδικασίες πολύ αυστηρές (πέρυσι τα συμβόλαια που μας έδωσε ο γερμανικός στρατός ήταν 50 εκατ. ευρώ) είναι σημαντικό».

Η «Δρομέας» εξάγει το 75% της παραγωγής της. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γιατί, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαπαναγιώτου, κατέρρευσε και η ελληνική ζήτηση.

«Το 2008 ο Δρομέας είχε φτάσει στα 24 εκατ. ευρώ και βρέθηκε στα 4 εκατ. ευρώ με την οικονομική κρίση» είπε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο προσωπικό που απασχολεί η επιχείρηση, υποστήριξε ότι «απασχολούμε 350 εργαζομένους και έχουμε παραγωγή 100% στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες.

Ο Δρομέας μέσω της καθετοποίησης όχι μόνο ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων αλλά και δημιουργεί οικονομίες κλίμακος. Δηλ. σήμερα ο Δρομέας είναι σαν να είναι 5 διαφορετικά εργοστάσια μαζί. Αποκτήσαμε τεχνογνωσία σε διαφορετικούς τομείς που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις έδωσαν τη δυνατότητα στον Δρομέα να ανταγωνίζεται διεθνώς τους μεγαλύτερους κατασκευαστές που υπάρχουν σε Ευρώπη αλλά και Αμερική.

Το προσωπικό μπορεί να αντεπεξέλθει σε παραγωγές σύγχρονες, έχουμε στελεχιακό δυναμικό άριστο σε όλους τους τομείς. 40 χρόνια δεν είχαμε ποτέ καμία απεργία, κάτι λέει αυτό. Έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση με τους εργαζομένους και μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα».

Σχετικά με την ανατίμηση των πρώτων υλών, ο πρόεδρος της «Δρομέας» είπε ότι «οι προσφορές γίνονται με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή, όταν έχεις ανατίμηση 50% λες τι γίνεται τώρα. Το συζητήσαμε από τον γερμανικό στρατό, του οποίου τα συμβόλαια είναι κλειστά, κατανόησε το αίτημά μας και μας έδωσε αύξηση για να αντιμετωπίσουμε την ανατίμηση της πρώτης ύλης. Αν ήμασταν στην Ελλάδα με κλειστό συμβόλαιο δεν θα το δεχόταν καμία υπηρεσία κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι «είναι μείζον θέμα το ενεργειακό. Πέρα από το τι θα γίνει με την Ουκρανία, έχει γίνει ένα λάθος στην Ελλάδα εδώ και 6-7 χρόνια. Λοκαρίστηκε η επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Δόθηκε δυνατότητα μόνο στις επενδύσεις μέσω των ανεμογεννητριών. Καλώς γίνονται ανεμογεννήτριες όμως, δεν έπρεπε να σταματήσουν τα φωτοβολταϊκά. Σήμερα και με το νέος καθεστώς θα μπορούσε η Ελλάδα να καλύψει τις μισές ανάγκες ενέργειας. Αν δεν απαγόρευαν με τον… τρόπο τους να γίνουν φωτοβολταϊκά».

«Αν το net metering δεν είχε ψηφιστεί τώρα και το είχε ο Δρομέας από χρόνια θα είχε σήμερα το μισό κόστος και το υπόλοιπο θα το κάλυπτε ο ίδιος μέσω ιδιοπαραγωγής» δήλωσε ο κ. Παπαπαναγιώτου και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Πριν από έναν χρόνο ο Δρομέας είχε ετήσια κατανάλωση ρεύματος 400.000 τον χρόνο. Τώρα είμαστε στο 1,5 εκατ. και πάμε ολοταχώς για 3 εκατ. Ποια εταιρεία θα μπορούσε να σταθεί με αυτά τα δεδομένα; Και εδώ δεν είναι θέμα να επιδοτήσει η κυβέρνηση. Η μόνη λύση που υπάρχει για τη χώρα είναι ο ήλιος, να ανοίξουν τον δρόμο για α φωτοβολταϊκά.

Αντικειμενικά να πούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν φιλική και στην επιχειρηματική δεοντολογία, να αναπτυχθεί η χώρα, ήταν προοδευτική άσχετα αν λέγεται Δεξιά. Τους ξέφυγε όμως ότι τα φωτοβολταϊκά είχαν ατονήσει σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο υπόμνημα που υπέγραψαν τρεις εταιρείες των Σερρών (Δρομέας, Κρι- Κρι και Fibran) και δόθηκε στον κ. Καλαφάτη για να το προωθήσει στην κυβέρνηση για το ενεργειακό πρόβλημα και τους είπαν ότι το επεξεργάζονται.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top