Σέρρες,: Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Μύθοι – Ήθη Γυναικών

-324x160-1.jpg

ΜΑΘΗΜΑΤΑ  ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ με ΘΕΜΑ: «Μύθοι – Ήθη Γυναικών» Γυνή – Γυναίκα 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σύλια Ζέττα , Φιλόλογος.

Μέσα από το καλειδοσκόπιο των ομηρικών επών προβάλλουν οι γυναικείες μορφές των αρχαιοελληνικών μύθων, οι οποίες αρχετυπικά έχουν καθορίσει τις αναπαραστάσεις του ρόλου των γυναικών στο διάβα των αιώνων. Οι μύθοι των γυναικών φωτίζουν ξεχωριστά γυναικεία πορτρέτα θεών και θνητών και διαμορφώνουν διαχρονικά γυναικεία σύμβολα ήθους, τα οποία τροφοδότησαν και ενέπνευσαν τη λογοτεχνική παραγωγή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αλλά και συνεχίζουν να εμπνέουν τις τέχνες και όλες τις πτυχές του πολιτισμού μας. 

Στον κόσμο των ομηρικών επών πέρα από το ευανάγνωστο πρώτο επίπεδο της δράσης των ανδρών – ηρώων αποκαλύπτεται με εντυπωσιακό τρόπο ένα παλίμψηστο γυναικείων μορφών, η δράση των οποίων κινείται παράλληλα με αυτή των ανδρών, και σε βαθύτερο επίπεδο την καθορίζει, την υπαγορεύει και τη διαμορφώνει ολοκληρωτικά. 

Υπέρτατα διαχρονικά σύμβολα γυναικείων μύθων έχουν διαμορφώσει τις γυναίκες ως συζύγους, ερωμένες, αδερφές, μάνες και κόρες.  Από την πιστή σύζυγο Πηνελόπη, την άπιστη ανδροκτόνο Κλυταιμνήστρα, την σοφή Αθήνα, την ωραία και ερωτική Αφροδίτη, την ωραία άπιστη Ελένη, την ερωτική Καλυψώ, την μαγική Κίρκη, τη δεσποτική και ζηλόφθονα Ήρα, την αφοσιωμένη Ευρύκλεια, την τραγική χαροκαμένη μάνα Εκάβη, αλλά και τη Θέτιδα, την ενθουσιώδη Ναυσικά, την θεραπαινίδα Βρισηίδα ως τις ατρόμητες μαχητικές Αμαζόνες και πλήθος άλλων γυναικείων μορφών που αναπαριστούν τη ζωοδότρα δύναμη της γυναίκας στο διάβα των αιώνων.

Μέσα από τους γυναικείους μύθους μπορούμε να αναστοχαστούμε με τον πιο εύληπτο τρόπο  τη σχέση των δύο φύλων, αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν μέχρι και σήμερα τον κόσμο των αξιών και των πεποιθήσεών μας.

Η Σύλια Ζέττα από την νέα γένια των φιλολόγων με την εξαίρετη παρουσία της τόσο στην Δημόσια Εκπαίδευση, όσο και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, αναζωογόνησε  και ενεργοποίησε στον πιο ψηλό βαθμό την εκπαιδευτική κοινότητα στο μέτρο της ανθρωπιστικής παιδείας και στην πολιτιστική  αναβάθμιση του επιπέδου τόσο της Δημόσιας εκπαίδευσης όσο και της Σερραϊκής κοινωνίας.  

Ως δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, πλην των άλλων  δραστηριοτήτων, βοήθησε στην σύζευξη του Πνευματικού μας Συμποσίου με το δυναμικό της Δημόσιας Εκπαίδευσης και γενικότερα. Και με εξαίρετες εισηγήσεις της ιδίας αλλά και με τη σπουδαία σύζευξη με το Πνευματικό μας συμπόσιο, συντέλεσε όσο λίγοι στην σταθεροποίηση του, στην αναβάθμιση του και στην χρονική διάρκεια του μέσα στην Σερραϊκή κοινωνία.

       Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. Ακόμα μεταδίδονται τηλεοπτικά κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-7 το απόγευμα από το  ΤΗΛΕ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top