Με θέα τον Βόσπορο θα γευματίσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου.
Πρόκειται για το πρώτο γεύμα των δύο ανδρών – τις προηγούμενες τρεις φορές η συνάντηση είχε άκρως θεσμικό χαρακτήρα – και πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία, όπου σε πρώτο πλάνο είναι οι δραματικές εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές τους στη διεθνή, την ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά και την τουρκική οικονομία.
Η συνάντηση των δύο ανδρών, την οποία διέρρευσαν χθες τα τουρκικά ΜΜΕ, με την Αθήνα να παραμένει επιφυλακτική μέχρι να λάβει την επίσημη πρόσκληση από την τουρκική προεδρία, θα πραγματοποιηθεί δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε , την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αυριανή επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν προσφερθεί να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι η μόνη που δεν συμφώνησε με τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας έτσι τη σχέση του με τη Μόσχα.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία, είναι ενδιάμεση χώρα και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίον, υπό τις νέες ενεργειακές συνθήκες, είναι πιθανό να επιδιώξει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.
Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν γίνεται σε μία στιγμή που καταγράφεται σημαντική επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, που η χώρα μας διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στα νατοϊκά δρώμενα αλλά και που η Άγκυρα δεν σταματά να προκαλεί, σε ρητορικό επίπεδο αλλά και από αέρος, με συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για τη συνάντηση, συνυπολογίζοντας όλους τους νέους παράγοντες που έχουν προστεθεί στην εξίσωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τη συνάντηση, η οποία προέκυψε μετά από διπλή ανοικτή πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη, προετοίμασαν στο διπλωματικό παρασκήνιο η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένη Σουρανή και ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.
Η Αθήνα προσέρχεται αποφασισμένη να παραμένει στα πλαίσια των πάγιων και διαχρονικών θέσεών της έναντι των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ενώ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιχείρησε να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών.
Είναι θεσμικά αναρμόδιος, σχολιάζουν κυβερνητικές πλευρές, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η διεθνής καταδίκη του αναθεωρητισμού στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνει σαφές μήνυμα και στην Άγκυρα.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Τις διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο».