Δεν πρόλαβε μήνας να περάσει από την παρουσίαση με κάθε επισημότητα της πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ για την προστασία των Απάτητων Βουνών, και αντί για προστασία βλέπουμε ότι τα πρώτα μηχανήματα μπορούν να μπουν αύριο να ανοίξουν δρόμους στο Μενοίκιο Όρος των Σερρών. Ενώ στη Σκύρο επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα για την εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών στο όρος Κόχυλας και ευρύτερα στο νότιο τμήμα του νησιού.
“Τις εξετάζουμε τις περιοχές για να τις εντάξουμε στις ΠΑΔ”, απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Αν ενταχθούν, είπε, οποιαδήποτε αδειοδότηση θα ακυρωθεί. Τι και πότε θα ακυρωθεί όταν στο Μενοίκιο Όρος μπορεί να αρχίσουν οι εκσκαφές οποιαδήποτε στιγμή; Θα ανοίξουν εργοτάξιο, θα αρχίσουν τα μηχανήματα να σκάβουν, και μετά θα τους πουν “φύγετε”; “Πώς θα προστατεύσετε τον Κόχυλα και το Μενοίκιο εάν ξεκινήσει η εγκατάσταση, εάν γίνουν δρόμοι μέσα στην καρδιά της απάτητης περιοχής;”, ρώτησε τον υφυπουργό ο Κρίτων Αρσένης.
Στο Μενοίκιο αδειοδοτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου Φωτοβολταϊκό Πάρκο-“μαμούθ” έκτασης 4,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε περιοχή Natura, σε Απάτητα Βουνά. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Δήμου Σερρών και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εμ. Παππά.
“Η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά” και “πρότεινε περιβαλλοντικούς όρους” είπε ο κ. Αμυράς. Τι λέει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης -ανάμεσα σε όλα τα άλλα; “Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ένα, τόσο μεγάλων διαστάσεων, έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της υδρολογικής ισορροπίας του συστήματος με δυσμενή αποτελέσματα στη παροχή των κατάντη πηγών (π.χ. πηγές Αγ. Ιωάννη) που υδροδοτούν τους όμορους οικισμούς αλλά και με άμεση συνέπεια στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές πλησίον των πηγών αυτών”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, παρότι ήταν αρνητική η εισήγηση του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού προς το ΠΕΣΠΑ, τελικά το ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά κατόπιν αυτοπρόσωπης παρέμβασης του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
“Το ερώτημα είναι, πώς είναι δυνατόν να μη γνωμοδότησε καν η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά να πηγαίνει και να δίνει το ‘πράσινο φως’ ο διευθυντής της μονοπρόσωπα; Γιατί αν δεν ήταν μονοπρόσωπα, θα τον ακολουθούσε μια γνωμοδότηση”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. Και όχι μόνο αυτό: το τελευταίο έγγραφο που εισήχθη στο σκεπτικό φέρει την ίδια ημερομηνία με αυτήν που εκδόθηκε η απόφαση, δηλαδή 22 Φεβρουαρίου 2022. Πρόλαβαν δηλαδή και μελέτησαν το έγγραφο και γνωμοδότησαν την ίδια μέρα;
“Πρωτοφανής ταχύτητα! Ειλικρινά δεν ξέρω άλλο έργο που να αδειοδοτήθηκε με τέτοια ταχύτητα, Προφανώς έγινε για να αποφύγουν το να κηρυχθεί προστατευμένο από τα τα ‘Απάτητα Βουνά’”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Και γιατί τόση βιασύνη για να αδειοδοτηθεί το έργο στο Μενοίκιο; Για να εξυπηρετηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο;
Στη Σκύρο, η κυβέρνηση προωθεί με το καθεστώς της “στρατηγικής επένδυσης” την εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών στη νότια Σκύρο και το όρος Κόχυλας. Το έργο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε αδειοδοτήσει η Αιολική Νοτίου Σκύρου Α.Ε., η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της Total Eren S.A., θυγατρικής του ομίλου Total. Ο Κόχυλας είναι ένα βουνό το οποίο περιλαμβάνεται στις 55 Περιοχές Άνευ Δρόμων άνω των 10 τ.χλμ. που προέκυψαν από την πολύ σημαντική εργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και ενώ ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο κάνει τόση δουλειά-προσφορά στην κοινωνία- και το υπουργείο υπερηφανεύεται για την πρωτοβουλία για τα Απάτητα Βουνά, έρχεται το υπουργείο στην πράξη να αγνοεί τη μελέτη.
Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα: η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη και των 55 ΠΑΔ της Ελλάδας άνω των 10 τ.χλμ. στο καθεστώς προστασίας των Απάτητων Βουνών. Μεταξύ των προτεινόμενων για ένταξη περιοχών είναι η Περιοχή Άνευ Δρόμων του όρους Κόχυλας στη Σκύρο, όπου εμπίμπτουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δύο από τους προτεινόμενους έξι ΑΣΠΗΕ. Στο Μενοίκιο το έργο του φωτοβολταϊκού βρίσκεται εντός αντίστοιχης ΠΑΔ.
“Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία να θεσμοθετηθούν τα Απάτητα Βουνά”, είπε πολλές φορές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Το γνωρίζουμε καλά -και όχι μόνο εμείς: Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός έλεγε μπροστά σε όλο τον πλανήτη “εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία “Untrodden Mountains” (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας”.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα είναι συνεπής στον λόγο του. Και αν το κάνει, πρέπει να δώσει εντολή, χωρίς καθυστέρηση ούτε μιας ημέρας, να ανακληθεί η άδεια για τα φωτοβολταϊκά στο Μενοίκιο Όρος και να μην προχωρήσει το αιολικό έργο στη Σκύρο.
Ή με την Total και τους εφοπλιστές, ή με τα Απάτητα Βουνά μας.
ΜεΡΑ 25 : Ποδοπατούνται τα απάτητα βουνά στις Σέρρες-Μενοίκιο και στη Σκύρο
