Τι κινδύνους υποκρύπτουν τυχόν πρόωρες κάλπες την άνοιξη

061e3225236cb2811e593f7a8b9e9dcc_XL.jpg

Είναι κοινό μυστικό, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, πως μπροστά στην αποτυχία της διαχείρισης της κατάστασης, το μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προκηρύξει πρόωρες κάλπες την άνοιξη-αρχές καλοκαιριού. Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ο πρωθυπουργός δέχεται τέτοιες εισηγήσεις ακόμα και από στενούς του συνεργάτες, αν και ο ίδιος δεν δείχνει να τις αποδέχεται.

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο, δεν είναι ποτέ μια εύκολη διαδικασία, κυρίως όταν είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν δυο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπετε, επιμένοντας στην αυτοδυναμία, αποκλείει κάθε συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να χρειαστεί και δεύτερη αναμέτρηση να είναι υπαρκτές.

Το Σύνταγμα, ωστόσο, προβλέπει υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης.

Αντιγράφουμε από Βικιπαίδεια: «Το Σύνταγμα της Ελλάδας, μετά την αναθεώρησή του το 1986, προβλέπει την υπηρεσιακή κυβέρνηση (χωρίς να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όρο), αλλά μόνο σε μία περίπτωση: όταν κανένα κόμμα δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε μετά από εκλογές είτε μετά την απαλλαγή της προηγούμενης κυβέρνησης από τα καθήκοντά της, λόγω παραίτησής της ή απόσυρσης της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αν κανένα κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και διαλύει τη Βουλή. Αν ούτε αυτό καταστεί δυνατόν, τότε αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιον θα διορίσει Πρωθυπουργό ανάμεσα στους Προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, θα παραδώσει την πρωθυπουργία σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας που θα επιλέξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αλλά που δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, άρα με κανέναν από τους υπουργούς που είναι σήμερα σε κρίσιμα πόστα σε καιρό πολέμων στη γειτονιά μας, όπως ο Εξωτερικών και ο Άμυνας.

Ακόμα και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τελειώσει έως τότε (και αλλοίμονο αν δεν έχει τελειώσει), οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την οικονομία θα καιροφυλακτούν, ενώ σε όλα τα διεθνή φόρουμ θα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα του πολέμου.

Θα αναλάβει την ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφήσει τη χώρα σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση για ένα μήνα; Και πολύ περισσότερο να επιμείνει σε αυτοδυναμία ακόμα και αν δεν τη λάβει σε δεύτερες κάλπες, οδηγώντας τη ώρα σε τρίτες κάλπες; (Εφόσον, βεβαίως, από τις εκλογές με απλή αναλογική δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν αλλάξουν σε αυτές οι συσχετισμοί δύναμης και η σειρά των κομμάτων).

Δύσκολο, πολύ δύσκολο… 

https://www.ieidiseis.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top