Σέρρες : Η Επίδραση των σοφιστών στο έργο του Θουκυδίδη στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

ixwv20210531.jpg

«Επίδραση των σοφιστών στο έργο του Θουκυδίδη»

       ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φανή  Σοκόλη  –  Τζήκα, Φιλόλογος.

Ο Θουκυδίδης, παρόλο που ο ίδιος δεν αναφέρει τα ονόματα των δασκάλων του στη σοφιστική και ρητορική τέχνη, αναμφίβολα είχε κάποια επαφή με τον κύκλο των σοφιστών και έλαβε σχετικά μαθήματα. Η επίδραση των ιδεών των σοφιστών, του Πρωταγόρα, του Γοργία, του Αντιφώντα, του Πρόδικου, αποκαλύπτεται στο έργο του: η αντίληψη ότι η ανθρωπότητα πορεύεται από την αρχική πρωτόγονη κατάστασή της προς την πρόοδο, ο τρόπος με τον οποίο δομεί τη σκέψη του με λογικά επιχειρήματα, η αδιαφορία του για το υπερφυσικό, η κυριαρχία του ανθρώπου, η επικέντρωση της παρουσίασης της ύλης στις ανθρώπινες προσπάθειες, αλλά και το ύφος των ρητορικών λόγων που συμπεριλαμβάνει στο έργο του, των περίφημων δημηγοριών, αποδεικνύουν αυτήν την επίδραση. 

   Εκτός από τον τομέα της πολιτικής και της ρητορικής και στον τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας όλες οι σκέψεις που εκφράζονται από τους ρήτορες στον Θουκυδίδη δείχνουν αυτήν την επιρροή της νέας γνώσης του ανθρώπου και των συνηθειών του που απορρέει και από τους σοφιστές. 

  Όμως ο μεγάλος ιστορικός με το ανήσυχο, σπινθηροβόλο πνεύμα του, δύσκολα κατανοητό πολλές φορές, δεν ακολουθεί τυφλά αυτές τις νέες γνώσεις της εποχής του. Στο μάθημά μας θα επισημάνουμε, εκτός από τις σοφιστικές επιρροές, και τις διαφοροποιήσεις του, καθώς επίσης θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε και τις προσωπικές του απόψεις,  όσο μας επιτρέπει βεβαίως η μελέτη του έργου του. Η προσπάθεια του ιδίου είναι κυρίως να μας περιγράψει τα γεγονότα , τις συνθήκες και τις αιτίες του Πελοποννησιακού πολέμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, με στόχο η ιστορία του να μείνει «κτῆμά τε ἐς αἰεί»(Α.22,4)  αιώνιο κτήμα των ανθρώπων.

Η Φανή  Σοκόλη – Τζήκα, πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του τμήματος κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ. Συνεργάτης επί έντεκα χρόνια στα Μαθήματα Κλασικής παιδείας.

       Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. Ακόμα μεταδίδονται τηλεοπτικά κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-7 το απόγευμα από το  ΤΗΛΕ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top