Αντιγραφή της πρότασης Λε Πεν ο νέος εκλογικός νόμος που σχεδιάζει το Μαξίμου;

843c83b939c2093b61e0adbf2eb29be4_XL.webp

Έχει πράγματι το ενδιαφέρον του – για το ποιους ακροδεξιούς λαϊκιστές αντιγράφει η ελληνική κυβέρνηση με τα σχέδιά της για τον εκλογικό νόμο:

Το 2017, πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η υποψήφια της κεντροδεξιάς Μαρί Λε Πεν κατέθεσε ένα πρόγραμμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Το σχέδιο Λε Πεν προέβλεπε μπόνους 30% των εδρών της Εθνικής Συνέλευσης στον πρώτο συνδυασμό (prime majoritaire de 30% des sièges pour la liste arrivée en tête).Εάν το σχέδιο υιοθετούνταν θα επέτρεπε σε ένα κόμμα να αποκτήσει την πλειοψηφία στη Συνέλευση με περίπου το 25% των ψήφων!

Η πρόταση της ακροδεξιάς αντιπάλου του Εμμανουέλ Μακρόν δεν υιοθετήθηκε ποτέ στη Γαλλία και σιγά-σιγά το εγκατέλειψε τόσο η ίδια, όσο και το κόμμα της.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατανοώντας σιγά-σιγά πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η αυτοδυναμία, αντιγράφει παρόμοιες αντιλήψεις. Το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει μια διαφορά (πχ πέντε μονάδων) από το δεύτερο, να λαμβάνει επιπλέον μπόνους εκείνου που προβλέπει ο νόμος της παρούσας κυβέρνησης, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους έως 40 έδρες! Μπόνους στο …μπόνους, δηλαδή-Κάτι που, ομολογουμένως, δεν είχε συλλάβει ούτε η Λε Πεν!

ΥΓ: Το Μαξίμου, πάντως, εφόσον το τολμήσει, δεν πρόκειται να καταθέσει σχέδιο εκλογικού νόμου πριν αποφασίσει οριστικά το χρόνο των εκλογών. Ώστε να δει εάν πράγματι το συμφέρει ο νέος εκλογικός νόμος ή εάν κινδυνεύει να πέσει μέσα στο λάκκο που πάει να σκάψει για τους άλλους. Εάν αυτά είναι παιχνίδια με τους θεσμούς ή όχι, εύκολα το καταλαβαίνει ο καθένας! 

https://www.ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top