Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούν – Λάρι Φινκ Blackrock: «Ο Πούτιν βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση»

putin-1.jpg

«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνιστά  το τέλος της παγκοσμιοποίησης, καθώς η σύγκρουση έχει ανατρέψει την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά και θα έχει μόνιμες παγκόσμιες… οικονομικές συνέπειες», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της BlackRock, Λάρι Φινκ, σε επιστολή του προς τους μετόχους της επενδυτικής τράπεζας την Πέμπτη.

Μάλιστα μερικοί  από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να γίνει αιτία για μια μόνιμη αλλαγή στον κόσμο …

 «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ο οποίος εποπτεύει 10 κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιστολή του Φινκ έρχεται ένα μήνα μετά την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επιβάλλει βαριές κυρώσεις ξεκινώντας έναν «οικονομικό πόλεμο» στη Ρωσία που έχει αποσυνδέσει πρακτικά την Ρωσία  από την παγκόσμια οικονομία.

Όχι μόνο η σύγκρουση έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του «Ψυχρού» Πολέμου στη δεκαετία του 1990, αλλά έχει επίσης «επιτείνει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε όλη την κοινωνία σήμερα», είπε ο πρόεδρος της BlackRock, χωρίς να πει πότε πρόλαβε η κοινωνία να πολωθεί μέσα στις λιγότερο από 30 ημέρες που διαρκεί η ρωσική επιχείρηση.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε επίσημα τους δεσμούς μεταξύ των χωρών που είχαν ήδη πιεστεί από την πανδημία του κορωνοϊού», σημειώνει επίσης ο Φινκ, «καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν τώρα να επανεκτιμήσουν τις εξαρτήσεις τους και να αναλύσουν εκ νέου τις παραγωγικές τους δυνατότητες»

Ο πόλεμος θα έχει πολλές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, προειδοποιεί ο Φινκ, καθώς η αποπαγκοσμιοποίηση ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ υψηλότερων τιμών ή χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας.

Ενώ προηγουμένως ήταν κάπως επιφυλακτικός για τα κρυπτονομίσματα, ο Fink έγραψε ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την επιχείρηση  της Ρωσίας θα μπορούσε να τονώσει τα εικονικά νομίσματα:

«Ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς .

Αυτό άλλωστε είπε και ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας μίλησε για «νέα τάξη πραγμάτων».

«Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, δεν έχουν τόσο σχέση με την Ουκρανία, όσο με τις προσπάθειες να διαμορφωθεί μια νέα τάξη πραγμάτων», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα στην ΕΡΤ μόλις άκουσαν την συγκεκριμένη φράση έκλεισαν άρον-άρον την σύνδεση, ενώ και το μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ από την ομιλία του Σ.Λαβρόφ δεν είχε μέσα τη συγκεκριμένη φράση.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top