Και τώρα η ώρα του ανασχηματισμού – Το δύσκολο παζλ του Πρωθυπουργού

0b18bd7c68d4297da56484007e95b073_XL.webp

«Τα μέτρα-ψιχία αναστέλλουν τις σκέψεις για πρόωρες κάλπες» ήταν ο τίτλος στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 17 Μαρτίου, την επομένη ημέρα από την εξαγγελία του «πακέτου Μητσοτάκη».

Την Τετάρτη, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε κάθε σενάρια για κάλπες την άνοιξη, ενώ η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται δύσκολα θα επιτρέψει εκλογές και το φθινόπωρο. «Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για κάλπες στο τέλος της τετραετίας μπορεί να εξελιχθούν σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», έστω και αν υπάρχει το μειονέκτημα της μη ύπαρξης περαιτέρω χρόνου για διορθωτικά μέτρα εάν οι σχεδιασμοί που υπάρξουν δεν επιτύχουν», εκτιμούσε χαρακτηριστική η στήλη στις 17 Μαρτίου.

Με δεδομένη τη φθορά της κυβέρνησης, οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Στόχος η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επίκεντρο την οικονομία και την ακρίβεια, αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί και πριν το Πάσχα, με το πιθανότερο σενάριο να είναι για τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, ιδίως εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία εκείνο το διάστημα έχει τελειώσει ή βαίνει προς το τέλος του.

Με δεδομένο πως ο ανασχηματισμός θα είναι ο τελευταίος και το νέο σχήμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις κάλπες, θα αποτελεί ένα στοίχημα αλλά ταυτόχρονα και μια δοκιμασία για τον πρωθυπουργό, τόσο όσον αφορά στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και σε τυχόν νέα ανοίγματα ενόψει των εκλογών, προκειμένου να επιστρέψουν οι «Κυριακίστας» που έλαβαν αποστάσεις από την κυβέρνηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να θωρακίσει, κατά το δυνατόν, το κόμμα του από τις πιέσεις που δέχεται από τα δεξιά του.

Στο θέμα η στήλη θα επανέλθει άμεσα… 

https://www.ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top