Σέρρες : Ετήσιο μνημόσυνο των Θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού

episkoposxrysostomossmyrnhsandriantas.jpg

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και η Θρακική Εστία Ν. Σερρών οργανώνουν το ετήσιο μνημόσυνο των Θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών την Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που αποτελεί και το μνημείο θυμάτων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής στην πλατεία Ελευθερίας

Θα συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Σερρών και η χορωδία ενηλίκων της ΘΕΝΣ.

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στις 6 Απριλίου 1914

Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Είναι γνωστό ως το Μαύρο Πάσχα της Ανατολικής Θράκης, αν και σήμερα είναι αποσιωπημένο και ελάχιστα μνημονευμένο από την ελληνική ιστοριογραφία, παρόλο που θεωρείται ο προθάλαμος του οργανωμένου σχεδίου που οδήγησε στη Γενοκτονία των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Ο πλήρης εκτουρκισμός της Ανατολικής Θράκης –που μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913, ανήκε κατά το ήμισυ στους Βούλγαρους– ξεκίνησε «επισήμως» με την απέλαση οικογενειών από την επαρχία Aρκαδιουπόλεως και τη Bιζύη, καθώς και από άλλες περιοχές.

Ουσιαστικά, βέβαια, ήδη από το 1906 ο θρακικός ελληνισμός στο βόρειο τμήμα της περιοχής ζούσε σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Εκτός από τις σφαγές και τις καταστροφές εκκλησιών και ελληνικών σχολείων, αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Σύμφωνα με το greek-genocide.net, «ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τον αριθμό των 250.000. Κατά τη Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν».¹

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1922 όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών.

Κατά την περίοδο 1913-1917 υπολογίζεται ότι 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Άλλοι 96.000, από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και αλλού, οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία, σε καταναγκαστικά έργα.

Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος έχει σημειώσει με έμφαση ότι «αφετηρία των διωγμών και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, και αργότερα του Πόντου, υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά το μοντέλο των μετατοπίσεων (και διωγμών) των ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως στη Δυτική Μικρασία και αργότερα στον Πόντο».

https://www.eproodos.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top