Θανάσιμα μυστικά στα δημόσια νοσοκομεία

9fb07edc346256102512801b308d35c2_XL.webp

Τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των τριπλά εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Για παράδειγμα, το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (59,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (40,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως μας είπε μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας, ανάλογη τάση δεν παρατηρείται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την κατ οίκον φροντίδα (αποστολή φαρμάκων μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ), με τις νοσηλείες και τις δυνατότητες του ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Γι αυτό άλλωστε καταγράφεται ελληνικό ρεκόρ θνητότητας στις ΜΕΘ από Covid-19.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις τελευταίες μέρες η φρίκη της Πάτρας έχουν βγάλει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την πανδημία. Ωστόσο, εξακολουθούν να πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι καθημερινά χωρίς αυτό να απασχολεί την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά για να εξηγηθεί η ελληνική ιδιαιτερότητα του υπερβολικού αριθμού θανάτων από κορονοϊό: Ανεπαρκείς υποδομές, υποστελέχωση του ΕΣΥ, έλλειψη εξειδίκευσης προσωπικού, υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθυστερημένη εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω άγνοιας, προκαταλήψεων ή θρησκοληψίας.

Δεν έχει δοθεί, όμως, μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ερμηνεία που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση αλλαγών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, εφόσον βέβαια υπήρχε η πολιτική βούληση.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top