Δήμος Νέας Ζιχνης : Συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων

.png

     Το πρώτο βήμα για εφαρμογή του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την τοποθέτηση καφέ κάδων, έγινε στην ενημερωτική συνάντηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Νέας Ζίχνης, καθώς και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού.

                Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, τόνισε την σημασία του προγράμματος αυτού, το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε Δήμους της Ελλάδας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ανάπτυξης του καφέ κάδου σε επιχειρήσεις και γειτονιές.

                Στόχος του ΦΟΔΣΑ και των δήμων είναι η συνεχής μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή με την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας σε λίγους μήνες θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι για να ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών μας βιοαποβλήτων και η μετατροπή τους σε κομπόστ.

                Στον καφέ κάδο θα απορρίπτονται  οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε «κομπόστ».

                Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «σκουπίδια», χωρίς καμία επιβάρυνση για τη φύση, σε λίπασμα εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.

                Το προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος και στον Δήμο μας, με την παραλαβή των καφέ κάδων καθώς και ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών.

                Η εφαρμογή του προγράμματος, σημαίνει ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση των αποβλήτων με μία σύγχρονη αντίληψη, γεγονός που θα καταστήσει τον Δήμο Νέας Ζίχνης πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος

Παντελής Μπόζης

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top