Στις εκδηλώσεις για την 81η επέτειο της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ ο Κώστας Καραμανλής

-ρουπελ1-1.jpg

Με λαμπρότητα και παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 10 Απριλίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο της Μάχης των Οχυρών Ρούπελ, Ιστίμπεη και Λίσσε.

Η Μάχη των Οχυρών του Ρούπελ ο τετραήμερος αυτός, σκληρός, άνισος και επικός αγώνας από τις 6-9 Απριλίου 1941 έγινε στα Οχυρά, από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνοριακή αυτή γραμμή, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπήρχαν 21 Οχυρά που αποτελούσαν την οχυρωμένη τοποθεσία τη γνωστή «Γραμμή Μεταξά». Οι γενναίοι υπερασπιστές των Οχυρών κατόρθωσαν με επιτυχία να αποκρούσουν όλες σχεδόν τις κατά μέτωπο γερμανικές επιθέσεις και να αποχωρήσουν με εθνική αξιοπρέπεια και τιμητικές εκδηλώσεις.

Κάποια από τα πολυβολεία στο Ρούπελ συνέχισαν να μάχονται παρά την συνθηκολόγηση που έγινε όπως στο πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο στα Άνω Πορόια ενώ στην ιστορία έμειναν και τα λόγια του αντισυνταγματάρχη Δουράτσου «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» προκαλώντας το θαυμασμό των Γερμανών προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στην τρισένδοξη ιστορία μας

Στο Ιστορικό Ρούπελ που από τις 6 εώς τις 10 Απριλίου 1941 οι Ναζί συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση των ηρωικών υπερασπιστών του Οχυρού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων ενώ κατά διαστήματα ερίπτοντο τιμητικοί πυροβολισμοί και κανονιοβολισμοί. Μετά την κατάθεση των στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος.

Τέλος ακολούθησε ξενάγηση στις στοές του Ρούπελ όπου οι επίσημοι θαύμασαν αυτό το τιτάνιο έργο. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός του ΓΕΣ κ.Χαράλαμπος Λαλούσης,ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης, η Βουλευτής της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λευτέρης Αβραμάκης , ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστας Μπούμπας , ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, καθώς και Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια : Παρασκευή Κωνσταντινίδου

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top