Ξεκαθάρισμα πολιτικού τοπίου: Η αστάθεια επιβάλλει εκλογές το συντομότερο!

220410085017_3_KOMMATA-768x457-1.webp

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όλοι ανεξαιρέτως μιλάνε για εκλογές, συμμαχίες, συνεργασίες!

Ξαφνικά, μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου περί κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά και περί ξεκάθαρης μη αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, η …ημερήσια διάταξη μετεβλήθη και κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται ο χρόνος διεξαγωγής (πρόωρων;) εθνικών εκλογών!

Βεβαίως είχε προηγηθεί η δήλωση Μητσοτάκη περί αστάθειας, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή το Ουκρανικό, την έκρηξη ακρίβειας, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση…, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην διαμόρφωση προεκλογικού κλίματος!

Υπό αυτή την έννοια, πολλοί είναι εκείνοι πλέον που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν βγάζει άλλον ένα χειμώνα με τέτοια ακρίβεια!

Και την ώρα τούτη κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ούτε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα έχει λήξει οριστικά, ούτε ότι οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών θα έχουν αποκατασταθεί.

Παράλληλα, μέσα από την ανάγνωση και ανάλυση των δημοσκοπήσεων, δεν προκύπτει δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ, ούτε στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ούτε πιθανότατα στις δεύτερες που θα επακολουθήσουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προϋποθέτει ποσοστό 38,5% για το πρώτο κόμμα προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν ξεκινήσει και μπαίνουν στο τραπέζι συζητήσεις και σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει πρώτος το κεφάλαιο αυτό, προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις, ζυμώσεις και την συνήθη παραφιλολογία!

Σε όλο αυτό το σκηνικό μοιραία μπαίνει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα μελλοντικής συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ακόμη ίσως και το μείζον θέμα του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, που δεν θα είναι αρχηγός κόμματος, αλλά πιθανόν τεχνοκράτης ή πολιτική προσωπικότητα αυξημένου κύρους!

Ασφαλώς, όλα αυτά είναι αυθαίρετα σενάρια που η πράξη θα δείξει τι, πότε και πώς θα υλοποιηθεί, με βάση τις συγκυρίες της εποχής, τις πολιτικές ισορροπίες, το πολιτικό κλίμα και την πιθανή όξυνση του μέσα από τελεσίγραφα!

Και σίγουρα η ετυμηγορία της κοινωνίας όπως θα αποτυπωθεί σε νούμερα και αριθμούς θα καθοριστικό εν πολλοίς και τις εξελίξεις, διότι είναι προφανές πως το πολιτικό προσωπικό και ιδίως οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να σεβαστούν την λαϊκή εντολή, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στα πρόσωπα των αρχηγών των κομμάτων!

Το γεγονός πάντως την ώρα τούτη είναι, πως η χώρα μπήκε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Κράτους, τη λήψη αποφάσεων, την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών – κρατικών σχεδίων, όπως την ιδιωτικοποίηση Εθνικής, Τρ. Πειραιώς, ΔΕΠΑ, την πώληση του 10% της ΔΕΗ, αλλά και τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού!

Επιπροσθέτως οι πολιτικοί αρχηγοί «πήραν σβάρνα» πόλεις και χωρίς στο πλαίσιο της πρόωρης προεκλογικής διαδικασίας, ενώ οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αντί για παραγωγή έργου κάνουν ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, ότι περνάει από το χέρι τους για να επανεκλεγούν, γνωρίζοντας πολλοί εξ αυτών ότι στις εκλογές με απλή αναλογική πιθανότατα θα βρεθούν εκτός κοινοβουλίου!

Υπό το πρίσμα τούτο, με τον κίνδυνο της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας να ελλοχεύει, με την ενεργειακή κρίση να διογκώνεται, με την ακρίβεια να εξαθλιώνει μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν προσφυγή στις κάλπες, για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να εκτονωθούν πολιτικοκοινωνική κρίση και ένταση!

Και ο πρωθυπουργός είναι επιβεβλημένο πλέον να αντιπαρατεθεί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με επιχειρήματα, δημοκρατική προσέγγιση και υπευθυνότητα απέναντι στον λαϊκισμό της Αριστεράς και την επικινδυνότητα της ξενόφερτης Ακροδεξιάς…

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top