Δήμος Βισαλτίας : Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

logo_dimos-1024x848-1.jpg

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, με τηλεδιάσκεψη,  η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βισαλτίας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αθανάσιου Μασλαρινού, με θέμα: «Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας στα πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2022».

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βισαλτίας, Θοδωρής Βαδικόλιας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Κώστας Αργυρίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Παπαθανασίου,   ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας, Χρήστος Δάρατζης, ο εκπρόσωπος του 10ου Συντάγματος Πεζικού, Ανδρέας Μπεχτσής και ο εκπρόσωπος  του ΕΒΕΣ, Διονύσης Τριανταφύλλου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα  παρακάτω:

  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητας του Δήμου.
  • Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1), εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
  • Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την οικεία Δασική Υπηρεσία, κυρίως στην ζώνη μίξης δασών- πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων του Δήμου.
  • Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
  • Διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • Συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘ΙΟΛΑΟΣ’.
  • Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘ΙΟΛΑΟΣ’.
  • Αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top