Σέρρες : Διαμαρτυρια των οδοντιάτρων για τον αποκλεισμό τους τις ειδικότητες που κρίνονται ως πρώτης προτεραιότητας.

.jpg

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Σερρών, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αφορμή την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με ιατρικές ειδικότητες,  επισημαίνει ότι η παρουσία οδοντιάτρων σε αυτά είναι εκ των ουκ άνευ. Μάλιστα, διαμαρτύρεται  για τον αποκλεισμό των οδοντιάτρων από τις ιατρικές ειδικότητες που κρίνονται ως πρώτης προτεραιότητας.

Σημειώνεται, επίσης ότι οι οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας ήταν εκείνοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων στο μαθητικό πληθυσμό.   

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

“Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, όπου την παρατεταμένη οικονομική κρίση ( από το 2010) διαδέχτηκε η υγειονομική κρίση (πανδημία) και τώρα διανύουμε και την ενεργειακή κρίση, φέρνει η κυβέρνηση προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου – « Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις»- όπου στο άρθρο 31 « Κέντρα Υγείας-Τροποποίηση παρ.

5 και 6 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017» προβλέπεται ότι τα ΚΥ στελεχώνονται κατά προτεραιότητα από 5 ιατρικές ειδικότητες και κατά περίπτωση με άλλες μεταξύ των οποίων και η οδοντιατρική.

Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου σε όλα τα συστήματα υγείας των αναπτυγμένων κρατών η παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης αποτελεί βασικό πυλώνα, έρχεται το υπουργείο υγείας να υποβαθμίσει κι άλλο την αξία της στοματικής υγείας του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η δημόσια δαπάνη για την οδοντιατρική περίθαλψη είναι στο μηδέν και οι ιδιωτικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί κατά 70% αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα παροχής πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής θεραπείας στα ΚΥ, όπου ήδη υπάρχει ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Επίσης, οι οδοντίατροι των κέντρων υγείας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων στο μαθητικό πληθυσμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε την παρουσία οδοντιάτρου στα ΚΥ εκ των ουκ άνευ και καλούμε την ηγεσία του υπουργείου υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα.

Με εκτίμηση εκ του Ο.Σ.Σερρών”

https://www.eproodos.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top