Από το 2014 και μετά το Τάγμα Αζόφ έσφαζε αμάχους αλλά η ΕΕ δεν έλεγε τίποτα

AZOF_0.jpg

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγορεί τη Ρωσία για «θηριωδίες» στην Μαριούπολη, παρόλο που εδώ και περίπου οκτώ χρόνια η ΕΕ δεν αντιδρούσε για τις σφαγές που έκανε το Τάγμα Αζόφ κατά των ρωσόφωνων. 

Η Ευρωπαική Ένωση ζητά και αυτή, όπως και η Ουκρανία, από τη Ρωσία να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσε του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ.Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφα
λής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης.

Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει.

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top