Μάιος: Ο μήνας που διαμορφώνεται το τοπίο πριν τις εκλογές

47ad6313f5259c89d36de833cd9312dc_XL.webp

Έντονη κινητικότητα αναμένεται τον επόμενο μήνα στο εσωτερικό των κομμάτων, που ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, είτε αυτές ανακοινωθούν για το φθινόπωρο, είτε διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη.

6-8 ΜΑΪΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ: Το Συνέδριο δεν περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία, καθώς το διάστημα που είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προβλέπονται διαδικασίες επανεκλογής του. Ο Κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι αμβλύνει την εσωκομματική δυσαρέσκεια με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με την αναγγελία λήψης εθνικών μέτρων για την ενέργεια αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα επιχειρήσει να ανατάξει το κλίμα για το κυβερνών κόμμα, αλλά και να θέσει το πολιτικό πλαίσιο και τα διλήμματα ενόψει των εθνικών εκλογών. Ήδη προωθείται το ιδεολόγημα ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεξιάς- αριστεράς είναι ξεπερασμένες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αν αποφασίσει να μιλήσει στο Συνέδριο.

8 ΜΑΪΟΥ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ: Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εκλέγει αντιπροσώπους για το Συνέδριό του, καθώς και ηγεσία στις νομαρχιακές του οργανώσεις. Παράλληλα και προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή –που έως τώρα στις διαδικασίες αυτοοργάνωσης είναι χαμηλή και σε τίποτε δεν θυμίζει τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού- ορίζεται την ίδια μέρα το δημοψήφισμα για την ονομασία του κόμματος, την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Πιθανότερα όνομα είναι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

15 ΜΑΪΟΥ, ΕΚΛΟΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ: Κυρίαρχο διακύβευμα στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο, ο αριθμός των μελών που θα προσέλθει να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο. Αν είναι τριψήφιος, αν υπάρξει δηλαδή υπερδιπλασιασμός των ενεργών μελών της Κουμουνδούρου, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα κρίνεται και ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή μεταξύ της «προεδρικής πλειοψηφίας» και της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής πλειοψηφίας. Λόγω των αργιών Πάσχα και Πρωτομαγιάς, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβολή για μια εβδομάδα της όλης διαδικασίας.

20-22 ΜΑΪΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Στο Συνέδριο θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις και η στρατηγική του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα αποτυπώνει τους νέους συσχετισμούς και θα αναδεικνύει τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες της Χαριλάου Τρικούπη στη νέα εποχή. 

https://www.ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top