Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Αναβιώνει το έθιμο της Δρακοκτονίας στο Νέο Σούλι

.jpg

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο της Δρακοκτονίας ανήμερα του Αγίου Γεωργίου 25 Απριλίου στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Νέο Σούλι Σερρών

Τι λέει η παράδοση

Λέγεται ότι εκεί ζούσε ένας δράκος που είχε τον έλεγχο του νερού της πηγής και ζητούσε ως θυσία για να απελευθερώσει το νερό την ομορφότερη κοπέλα του χωριού.

Όταν ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα, αυτή παρακάλεσε το Θεό για τη σωτηρία της με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο Άγιος Γεώργιος και να σκοτώσει τον δράκο. Κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του εθίμου.

Το δρώμενο ξεκινάει με τον πρώτο χορό γύρω από τον ναό του Προφήτη Ηλία, όπου συμμετέχουν νεαρά κορίτσια τραγουδώντας εκκλησιαστικά άσματα. Στη συνέχεια, οδηγούνται στο ναό του Αγίου Γεωργίου όπου σέρνουν το χορό οι παντρεμένες γυναίκες.

Τέλος γίνεται η αναπαράσταση της Δρακοκτονίας. Μια κοπέλα οδηγείται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το ομοίωμα του δράκου, υπό τη συνοδεία δύο μαυροφορεμένων νεαρών γυναικών. Ένας νέος εμφανίζεται πάνω σε λευκό άλογο σκοτώνει το δράκο και σώζει τη κοπέλα. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τοπικά εδέσματα.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top