Ίβηρα .Μεγάλες οι καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

roidos-nikos-1024x768.jpg
Έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου έπληξε η έντονη χαλαζόπτωση της περασμένης Τρίτης στα Ίβηρα και οι παραγωγοί μετρούν ακόμη τις ζημίες, ενώ αναμένουν τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Σερρών κ. Νικόλαο Ρόιδο, οι Γεωπόνοι της υπηρεσίας που επισκέφθηκαν την Τετάρτη τα Ίβηρα κατέγραψαν ζημιές σε εκτάσεις σπαρμένες με σιτηράηλίανθο και βαμβάκι, καθώς και σε δενδροκαλλιέργειες με ελιέςρόδια καιαμύγδαλα.
Μετά την αναγγελία του ΕΛΓΑ για ζημιά από χαλάζι, οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν άρχισαν να υποβάλουν δηλώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Οδηγίες για τα χαλαζόπληκτα βαμβάκια
Σχετικά με την καλλιεργητική φροντίδα που χρειάζονται τα χαλαζόπληκτα βαμβάκια, η ΔΑΟΚ εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες:
            Α)  Όταν η χαλαζόπτωση συμβεί σε πολύ μικρά βαμβακόφυτα, η πιο άμεση ζημιά είναι η εκδήλωση σηψιρριζιών. Καθώς συμπιέζεται – ψύχεται το έδαφος και χάνεται το φύλλωμα των φυτών,  ευνοείται το σάπισμα των ριζών τους. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν το συντομότερο, οι επεμβάσεις που αποτρέπουν την εκδήλωσή τους:
  1. Σκαλιστήρι, μόλις τα χωράφια στεγνώσουν και επιτρέπουν την κυκλοφορία του τρακτέρ. Η επέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντική για να διασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του ριζικού συστήματος. Το σκάλισμα πρέπει να είναι ρηχό, όχι βαθύ που θα βγάλει υγρές λωρίδες και θα ζημιώσει την δομή του εδάφους. Μας ενδιαφέρει να σπάσει η κρούστα και να «πάρει αέρα» το έδαφος.
  2. Ένας ψεκασμός με αυξίνες (Ατονίκ, κ.α.), μαζί με διαφυλλικά λιπάσματα. Ο ψεκασμός αυτός γίνεται το συντομότερο σε χωράφια που χτυπήθηκαν λιγότερο και διατηρούν ικανοποιητικό φύλλωμα ή ύστερα από λίγες μέρες, μόλις αρχίσουν να φαίνονται τα καινούργια φύλλα, σε χωράφια που χτυπήθηκαν πολύ έντονα και έχουν αποφυλλωθεί.
Συνεκτιμώντας το κόστος, την εποχή της χαλαζόπτωσης, την πυκνότητα των διασωθέντων φυτών και τις πιθανότητες ανάκαμψής τους, εξετάζουμε και την περίπτωση της επανασποράς.
            Β)  Όταν η χαλαζόπτωση συμβεί αργότερα, σε μεγαλύτερα βαμβακόφυτα,  η βασική επίπτωσή της είναι η οψίμηση της καλλιέργειας. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι καλλιεργητικοί χειρισμοί, στη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να είναι τέτοιοι που θα βοηθούν την πρωιμότητα της καλλιέργειας (αποφυγή αζωτούχων επιφανειακών λιπάνσεων, συντηρητικό πότισμα, εφαρμογή ανασχετικών όπου χρειάζεται κ.λ.π.).
      Χρειάζεται προσοχή : Ο παραγωγός, τις περισσότερες φορές, έχει μια δικαιολογημένη, αυθόρμητη συμπεριφορά να επιδιώξει, με ποτίσματα και υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις, την αναπλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, του χαμένου φυλλώματος – θέλει να δει φυτά με όγκο, παρόμοια με αυτά που δεν έχουν χτυπηθεί. Έτσι, όμως, το μόνο που «πετυχαίνει», είναι να κάνει ακόμα  μεγαλύτερη την οψίμηση – ζημιά και μικρότερη την αναμενόμενη παραγωγή.
      Το σωστό είναι να βάλουμε πιο χαμηλά το στόχο της αναμενομένης παραγωγής και να κάνουμε τέτοιους χειρισμούς που να προλάβουμε να την πάρουμε, αυτή τη χαμηλότερη παραγωγή.
             Στα χαλαζόπληκτα χωράφια, λόγω των αναβλαστήσεων, δημιουργείται έντονη τρυφερότητα των φυτειών, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από το πράσινο σκουλήκι.  Ένας χειρισμός «ψησίματος» των φυτών για λόγους πρωίμησης, όπως προαναφέραμε, μειώνει και τις πιθανότητες προσβολής από το σκουλήκι.
Β.Α.
 
http://www.sertharros.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top