Νωρίς ξύπνησε η… ανύπαρκτη Επιτροπή Ανταγωνισμού

epitropi-696x386-1.webp

Τώρα θυμήθηκε να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Λίγες ώρες προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει το νέο πλέγμα μέτρων για τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και προτού βάλει στο τραπέζι τη φορολόγηση των υπερκερδών από τους παρόχους ενέργειας, εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού… θυμήθηκε να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικό έλεγχο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μόλις χθες 5 Μαΐου, με στόχο να εντοπίσει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν κατέφθασαν στα χέρια των καταναλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πρόκειται για έναν «εφιάλτη» διάρκειας τουλάχιστον εννέα μηνών.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, που ζητούν τη φορολόγηση των υπερκερδών, ένα ποσό το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Αν και κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες πως δεν έχουν βρεθεί τέτοια κέρδη από τους ελέγχους προς τους παρόχους ενέργειας, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες το «κλίμα» είχε αλλάξει, ενώ στο θέμα αναγκάστηκε να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, λέγοντας πως «οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος, ύψους 90%».

Δεν προδικάζουν αποτελέσματα

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάντως, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον exante έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύναται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top