ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές κρίνονται στις 15 Μαΐου και στις κινήσεις του Τσίπρα αμέσως μετά

05c2b19561bf62fdc9c3428a8370bdb5_XL.webp

Η αλήθεια είναι πως η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές θα κριθεί εν πολλοίς πολύ νωρίτερα:

-Πρώτον, στο τι συμμετοχή θα υπάρξει στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Όχι «περαστικών», αλλά ανθρώπων που επιμένουν να θέλουν να συστρατευτούν μαζί του, έστω και αν νοιώθουν πως ουκ ολίγα στελέχη του δεν τους θέλουν -με ευθύνη και της ηγεσίας που δεν άλλαξε τα πράγματα αμέσως μετά την εκλογική ήττα του 2019. Ο διπλασιασμός των μελών στις 15 Μαΐου ίσως να μην αρκεί να δώσει αέρα εκλογικής νίκης στις εθνικές κάλπες που αργότερα θα στηθούν! Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μοιάζουν να μην κατανοούν το διακύβευμα. Δείχνουν να θεωρούν ως επίδικο τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή ή, ακόμα χειρότερα, την εκλογή τους ή όχι στη νέα κεντρική επιτροπή- εκτιμώντας προφανώς ότι έτσι θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές!

Κάποιοι άλλοι είναι ιδεολογικά αντίθετοι με την εκλογή προέδρου από τα μέλη και δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για προσέλκυση νέων μελών! Όταν, όμως, ζητάς “να επιστρέψουν οι πολίτες το λογαριασμό στον Μητσοτάκη” θα πρέπει και να το εννοείς-και να μην βάζεις εμπόδια να συμβεί αυτό!

-Δεύτερον, η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί και στις κινήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επανεκλογή του. Από τα μηνύματα που θα εκπέμψει με τα πρόσωπα που θα επιλέξει, έως τις ιεραρχήσεις πολιτικών που θα κάνει, το ύφος που θα εκπέμψει, την ενασχόληση του κόμματος με τους μαζικούς φορείς (στα λόγια τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι πρώτοι, αλλά από …τηγανίτα τίποτε), στις πρωτοβουλίες που θα λάβει για την Ευρώπη κοκ. Το πόσο λυμένα θα είναι όμως τα χέρια του για κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί (λιγότερο ή περισσότερο) και από τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν να εγγραφούν ως νέα μέλη και να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένας υγιής κομματικός μηχανισμός αυτό το ενισχύει, δεν το υπονομεύει. Η συλλογικότητα ενός κόμματος δεν εξαρτάται από το πόσο ισχυρός είναι ένας αρχηγός στο κόμμα ή (πολύ περισσότερο) την κοινωνία, αλλά από άλλα πράγματα, που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, αλλά που μπορεί να λείπουν σήμερα περισσότερο από την Κουμουνδούρου από την επομένη της εκλογής Τσίπρα από τα μέλη!

Στις επόμενες κινήσεις Τσίπρα θα αναφερθούμε στη στήλη προσεχώς. Τις ημέρες που απομένουν ώσπου να κλείσουν οι εσωκομματικές κάλπες την Κυριακή το βράδυ, η Κουμουνδούρου θα αποδείξει, μεταξύ άλλων, και το εάν έχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το λογαριασμό στον Μητσοτάκη είναι πρόθυμοι να τον στείλουν πολλοί, τόσοι όσοι δεν μπορούν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρουν και αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Και αυτό, για όσους κάνουν πως δεν το γνωρίζουν, είναι αξίωμα στην πολιτική! 

https://www.ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top