Ετοιμάζουν κλιμάκωση των προκλήσεων το καλοκαίρι οι Τούρκοι

tourkikes-proklhseis.webp

Βγάζουν για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανο που παραλαμβάνουν – Τι αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah

Παρά την καλή πρόθεση και διάθεση της κυβέρνησης για συνεννόηση με τους γείτονες -που τόσο διαφημίζει!- η Άγκυρα δεν φαίνεται να «τσιμπάει» από καλές προθέσεις, γεύματα, τηλεφωνήματα και επιθέσεις αγάπης.

Απόδειξη της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, αλλά και το γεγονός ότι η γείτονα χώρα ετοιμάζεται να παραλάβει το τέταρτο γεωτρύπανό της και να το βγάλει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που προμηνύει πολύ θερμό καλοκαίρι!

Το νέο της γεωτρύπανο, που είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς, θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο δίπλα στα Fatih, Kanuni και Yavuz. Όλα αποκτήθηκαν από την Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται δε ανήμερα της Ποντιακής Γενοκτονίας, στις 19 Μαϊου, να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μερσίνης. Και φυσικά καθόλου τυχαία και συμπτωματική δεν είναι η επιλογή της ημερομηνίας!

Το καλοκαίρι θα το βγάλουν για έρευνες οι… γείτονες

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah «το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες αυτό το καλοκαίρι, σε μια εργασία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το νέο αυτό πλοίο λειτουργεί υπό την κρατική ενεργειακή εταιρεία Turkish Petroleum Corporation και μπορεί να κάνει έρευνες με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα. Έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρων και θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων.

Ο Melih Han Bilgin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPAO, επιβεβαίωσε ότι το νέο γεωτρύπανο βρίσκεται εν πλω προς την Τουρκία και ότι επί δυο μήνες θα προετοιμάζεται για την γεώτρηση. Το τουρκικό δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία επιταχύνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο Yavuz απέπλευσε τον περασμένο μήνα για την πρώτη του επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Fatih τον Φεβρουάριο ξεκίνησε τη γεώτρηση στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται από την Άγκυρα η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου. Και όπως αναφέρει η Daily Sabah, η Τουρκία πραγματοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις της και κανένας σύμμαχος δεν φαίνεται διατεθειμένος να την σταματήσει!newsbreak.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top