Ολοταχώς για κρίση Αθήνα και Άγκυρα στις αρχές Ιουλίου με το Αλπαρσλάν να βγαίνει στη Μεσόγειο

COBALT_EXPLORER.jpg

Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Ελληνικό υποβρύχιο θα το παρακολουθεί σύντομα

Με πρόσω ολοταχώς προς την Μερσίνα όπου αναμένεται να φτάσει στις 19 Μαΐου (ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων) πλέει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο, το περίφημο Cobalt Explorer που θα μετονομαστεί σε Αλπαρσλάν, μόλις δέσει στο τουρκικό λιμάνι.

Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση μεταδίδει μάλιστα πως: «Το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τάσουτζου του Μέρσιν στις 19 Μαΐου.

Το πλοίο το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας στις 7 Μαρτίου και πλέει τώρα στα ανοιχτά της Αλγερίας, θα αποτελέσει το τέταρτο μέλος του στόλου των πλοίων-γεωτρύπανων που αποτελείται από τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.

Αναμένεται να φτάσει στο Τάσουτζου του Μέρσιν στις 19 Μαΐου.

Η πρώτη αποστολή του πλοίου μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, που διαθέτει προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, αναμένεται να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να δοθεί νέο όνομα στο «Cobalt Explorer» που διαθέτει πύργο ύψους 104 μέτρων.

Το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας που διαθέτει επίσης ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης και πλήρωμα 200 ατόμων μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων.

Οι προετοιμασίες του πλοίου στο λιμάνι Τάσουτζου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου

Αυτό σημαίνει πως εκτός και αν η Άγκυρα επιλέξει τουρκικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, προς τις αρχές Ιουλίου, Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα, θα βρεθούν σε νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο,

Να θυμίσουμε εδώ πως η Τουρκία διεκδικεί μια τεράστια περιοχή ως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που φτάνει ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σε κανένα ελληνικό νησί το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες…

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε τις προάλλες ότι το πλοίο είναι καθ’ οδόν, δηλώνοντας ότι: «Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκτήσει έναν πλήρως ανεπτυγμένο στόλο γεωτρυπάνων η χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα παντού. Τώρα ανυπομονούμε να παραλάβουμε και το τέταρτο γεωτρύπανό μας, το οποίο είναι καθ’ οδόν προς την Τουρκία. Καλοτάξιδο και καλορίζικο!».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα η Αθήνα ήδη παρακολουθεί την πορεία του και δεν αποκλείεται, ειδικά μόλις περάσει την Σικελία και έχοντας σκοπό να περάσει νοτίως της Σαντορίνης, αρχικά να το επιτηρεί ένα από τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου και στη συνέχεια όσο θα πλησιάζει σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα μέσα στο FIR Αθηνών και το μοναδικό διαθέσιμο προς το παρόν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

https://www.pentapostagma.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top