Σέρρες: Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

watermarked-280285401_406168258026318_5441646935681541537_n.jpg

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Μαΐου στις Σέρρες τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή, της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη, βουλευτών, της κόρης του Κωνσταντίου Ξενάκη, Λουκίας,  τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

«Εγκαινιάζουμε ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού αντάξιο του καλλιτέχνη και της πλούσιας ιστορίας των Σερρών. Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου Ξενάκη εκφράζεται εδώ στις Σέρρες με τη δωρεά του ιδίου 171 έργων του. Ο Ξενάκης ήταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης που αντιλαμβάνονταν τη μεγάλη επίδραση που έχει η τέχνη σε ένα τόπο. Ως καλλιτέχνης, δημιούργησε τη δική του εικαστική γλώσσα παίρνοντας έμπνευση από καθημερινές εικόνες και αντικείμενα» είπε η κ. Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι το μουσείο αποτελεί ένα τεράστιο δώρο που κληροδοτήθηκε στην πόλη και μπορεί να γίνει από μόνο αυτοπροορισμός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εικαστικό χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον.

Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε θερμά τον δήμο Σερρών για την πρόσκληση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εξαιρετική μουσειολογική μελέτη των καθηγητών του Α.Π.Θ. Ματούλας Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου, που ανέδειξαν το έργο του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού.

«Είναι μία ημέρα γιορτής για τις Σέρρες, για τον πολιτισμό, αλλά και για την Ελλάδα. Γιατί αυτό το Μουσείο, που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», είναι μοναδικό στο είδος του και βάζει μπροστά τις Σέρρες στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη» είπε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υπογραμμίζοντας ότι το μουσείο θα διαδραματίσει έναν εικαστικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ικανό να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη αλλά και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

«Το νέο μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτιστικό ρόλο των Σερρών. Ένα όνειρο του Κωνσταντίνου Ξενάκη που μοιράστηκαν πολλοί άνθρωποι και από το οποίο εμπνεύστηκαν ακόμη περισσότεροι σε μία πορεία περίπου δύο δεκαετιών» είπε ο κ. Χρυσάφης ευχαριστώντας τους πρώην Δημάρχους και ιδιαίτερα τον Πέτρο Αγγελίδη αφού επί της θητείας του παραχωρήθηκε το κτήριο στον Δήμο Σερρών, και όλους όσοι αγωνίστηκαν σε μία πορεία περίπου δύο δεκαετιών για να υλοποιηθεί το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη.

«Ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, το οποίο έφεραν εις πέρας με πολύ κόπο, αλλά και πάθος και αγάπη οι τεχνικές υπηρεσίες και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σερρών μαζί με τους εξαιρετικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον κ.Αριστοτέλη Νανιόπουλο και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπό την κυρία Αργυρώ Δημούδη» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσάφης υπογραμμίζοντας ότι το Μουσείο αποτελεί τον πυρήνα της πολιτιστικής κοιτίδας που δημιουργεί ο Δήμος Σερρών στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής όπως του Κέντρου Ιστορίας «Κων. Καραμανλή» στο πρώην Διοικητήριο (Κ13) και της Δημοτικής Πινακοθήκης και Μουσείου Νεότερης Ιστορίας που θα στεγαστούν στο διπλανό δίδυμο κτήριο.

ERTNEWS

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top