Δήμος Αμφίπολης : Χαγιάτι Λαδιά – Περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή

ladia.jpg

Η νέα περιοδική έκθεση «Από τον ξεριζωμό στη νέα πατρίδα: Οι γενιές ιστορούν» στο Χαγιάτι Λαδιά, είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα γεγονός που αποτέλεσε τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη ιστορία τους, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις εστίες τους με βάναυσο τρόπο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες και αντικείμενα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που ως επί το πλείστων εγκαταστάθηκαν στον «Συνοικισμό» της Πρώτης. Η ανθρώπινη ιστορία ζωντανεύει μέσω των αναμνήσεων των απογόνων τους, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο πολύτιμα οικογενειακά τους κειμήλια.

Η Βασιλική Λαδιά κατέγραψε τα δημογραφικά στοιχεία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Πρώτη Σερρών. Επιπλέον συνέλεξε και κατέγραψε τις προφορικές μαρτυρίες των απογόνων τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης τους και βάζοντας τα θεμέλια για βαθύτερη ιστορική έρευνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 03 Ιουνίου 2022, στις 20:00 μμ. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο συγγραφέας Δημοσθένης Κοσλίδης, απόγονος προσφύγων και ο ίδιος. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Διάρκεια: Ιούνιος – Δεκέμβριος 2022

Επιμέλεια: Γιώτα Βασιλειάδου Ιστορικός-Μουσειολόγος, Άγγελος Γκοτσίνας Δρ. Αρχαιολογίας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Βασιλική Λαδιά 6977924671

Info@hayatiladia.gr

www.hayatiladia.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top