Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν -Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, εκτοξεύτηκε η Λεπέν

macron-skeptikos-exit.jpg.webp

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria αναμένεται να συγκεντρώσει 224 έδρες – πολύ μακριά από τους 289 που χρειαζόταν, ενώ η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται δεύτερη με 149 έδρες.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να εξασφαλίσει 89 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 78, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.
ADVERTISING

Σε μια άλλη εκτίμηση, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Έτσι η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.
Κυβερνητική εκπρόσωπος: Θα απευθυνθούμε σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.
Λεμέρ: Δημοκρατικό σοκ τα αποτελέσματα, αλλά η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δηλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν στη Γαλλία αποφάσεις για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή νοοτροπίας σε ότι αφορά τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν περί μεγάλης ήττας της προεδρικής παράταξης, σημείωσε πως αν υπάρχει νικητής στις σημερινές εκλογές αυτή είναι η ακροδεξιά και όχι η αριστερά.
«Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».
Εξελέγη η πρωθυπουργός Μπορν – Ποιους υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη χάνει ο Μακρόν

Μικρή παρηγοριά για το κυβερνητικό στρατόπεδο η εκλογή της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, που συγκέντρωσε το 52,3% των ψήφων, σύμφωνα με το IFOP-Fiducial, έναντι 47,7% του υποψηφίου της αριστερής συμμαχίας Νοε Γκοσάρ στην 6η εκλογική περιφέρεια του Καλβαντό.

Εκτός της νέας Βουλής θα μείνει η υπουργός Υγείας, Μπριζίτ Μπουργκινιόν, που έχασε τη μάχη απέναντι στην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Κριστίν Ανγκράντ, και θα χάσει έτσι και το υπουργικό της πόστο.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM), στο Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί αφού έχασε την έδρα του συγκεντρώνοντας 48,51% έναντι 51,49% του υποψηφίου της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Λεό Βαλτέρ.

Σημαντική απώλεια για το στρατόπεδο Μακρόν είναι και εκείνη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν που έχασε τη μάχη στην εκλογική του περιφέρεια με 49,33% έναντι της υποψηφίας της Nupes, Μελανί Τομέν, που εξελέγη με 50,67%.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1.

Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.
«Πολιτικό σεισμό» στη Γαλλία προκαλεί η επίδοση της ακροδεξιάς

Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Είναι ένα τσουνάμι», σχολίασε πρώτος από το στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού περιχαρής ο υπαρχηγός της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά. «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν και επέτρεψαν έτσι ένα μπλε κύμα. Αρχίζουμε από αύριο το πρωί τη δουλειά. Ο πρόεδρος έχει τη μειοψηφία, η απαξίωση κι η ανικανότητά του τον έκαναν πρόεδρο της μειοψηφίας», δήλωσε.
Πανηγυρίζει η Λεπέν

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πανηγυρίζει για την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού, που αποκτά πλέον μια κοινοβουλευτική ομάδα «μακράν τη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας».

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε η Λεπέν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. «Αυτή η ΚΟ θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: πρώτον, να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας, δεύτερον να συνεχίσουμε την πολιτική ανασύνθεση, που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και τρίτον να σχηματίσουμε μια αποφασιστική αντιπολίτευση ενάντια σε εκείνους από το στρατόπεδο Μακρόν από αποδομούν από πάνω και εκείνους της Nupes από κάτω. Θα ενσαρκώσουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση που σέβεται τους θεσμούς», είπε. «Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».
Ο Μελανσόν χαιρετίζει «την ολική αποτυχία» της παράταξης Μακρόν

Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Nupes, Ζαν-Λικ Μελανσόν στις πρώτες δηλώσεις του χαιρέτισε την «ολική αποτυχία του προεδρικού κόμματος».

«Καμία πλειοψηφία δεν προκύπτει. Η Γαλλία έχει εκφραστεί και πρέπει να το πούμε, ανεπαρκώς, το επίπεδο της αποχής είναι ακόμη πολύ υψηλό, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας δεν ξέρει πού να στραφεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι τρεις παρατάξεις να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα», είπε. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η άνοδος της Nupes την τοποθετεί στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Είναι όμως η αποτυχία της παράταξης Μακρόν, η ηθική αποτυχία όσων έδωσαν μαθήματα σε όλους», δήλωσε ο νεοκομμουνιστής αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

«Αλλάζω θέση μάχης αλλά η δέσμευσή μου είναι και θα παραμείνει μέχρι την τελευταία μου πνοή να είμαι πρώτος στις τάξεις σας, αν το θέλετε», είπε. Και πρόσθεσε: «Ίσως ξυπνήσετε αύριο με μια πλειοψηφία της Nupes, ή με πρώτη πολιτική δύναμη τη Nupes».
Συνεργασία με την παραδοσιακή Δεξιά ή κυβέρνηση μειοψηφίας για τον Μακρόν;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

“https://www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top