Κώστας Καραμανλής : Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα δύσκολα

WhatsApp-Image-2022-05-15-at-7.54.56-PM-1023x1536-1.jpeg

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ρεύμα ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα συνεχίζονται. Τι λέτε;

Έχουμε δώσει μία υπόσχεση κύριε Σιαδήμα: Να στηρίζουμε τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία στα δύσκολα. Και μέσα σε αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, αυτή την υπόσχεση την υλοποιούμε με πράξεις. Στα δύο χρόνια της πανδημίας, η κυβέρνησή μας διοχέτευσε πάνω από 43δισ. ευρώ –πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- στην ενίσχυση όλων και ιδίως της μεσαίας τάξης κι όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και 57 συνολικά φόρους, ενίσχυσε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεχρέωσε το ΔΝΤ, αλλά έμεινε προσηλωμένη και στο στόχο της ανάπτυξης. Τώρα, στη διεθνή ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε και πάλι να παρέμβει, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με Εθνικό Σχέδιο. Υπέρ των αδυνάτων. Υπέρ των πολλών. Υπέρ όλων. Αυτό δεν θα πει κοινωνικό κράτος; Και προσέξτε, αυτά δεν τα κάνει μια δήθεν «προοδευτική» αριστερή κυβέρνηση, αλλά η δική μας παράταξη. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα δύσκολα.

Εν μέσω διεθνών κρίσεων, λοιπόν, από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να στηρίζει με πράξεις τους πολίτες. Κι από την άλλη, μια αντιπολίτευση που όπως έχει ομολογήσει «βλέπει τις κρίσεις ως ευκαιρία»… Στην πανδημία πήγαινε κόντρα σε όλα και δεν έβαλε πλάτη σε τίποτα. Τώρα, συμπεριφέρεται σαν οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα να συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και να μην είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως αυτός ο στείρος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κουράσει πια τους πολίτες.

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων;

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επηρεαστούν. Διεθνώς υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα: Από την αρχή της πανδημίας παρατηρήθηκε έλλειψη υλικών και πρώτων υλών. Σήμερα, η ενεργειακή κρίση, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των υλικών, των προϊόντων πετρελαίου και γενικώς των εξαρτώμενων από την ενέργεια.   

Ακριβώς, λοιπόν, για αυτούς τους λόγους, ενεργήσαμε άμεσα ώστε να θωρακίσουμε τα έργα. Πρώτα με ρεαλιστικές αναπροσαρμογές στις τιμές υλικών. Και μετά με μια σειρά μέτρων και δίνοντας κίνητρα στους αναδόχους να ολοκληρώνουν τα έργα χωρίς καθυστερήσεις, παρά τα εξωγενή προβλήματα. Με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα μεγάλα έργα που εκτελεί το Υπουργείο βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τη διεθνή κρίση. Δημιουργούμε όμως πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και όλα τα άλλα έργα που γίνονται στη χώρα.

Ο δρόμος Πατρών-Πύργου πότε θα παραδοθεί; Ο ΒΟΑΚ πότε θα ξεκινήσει; 

Είναι δύο από τα πιο σπουδαία έργα που βρήκαμε κολλημένα σε σύνθετα προβλήματα και με μεθοδική δουλειά τα ξεμπλοκάραμε… Σε 3 χρόνια ο Πατρών-Πύργου θα είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Το Μάρτιο 2025 προβλέπεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Κάτω Αχαΐα–Πύργος, μήκους 56 χλμ., και το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Όσο για τον ΒΟΑΚ, έχουμε κάνει άλματα προόδου και πλέον σε μερικούς μήνες ξεκινά και η κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, οι εργασίες στο τμήμα Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022, στο τμήμα Χερσόνησος–Νεάπολη με ΣΔΙΤ μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 και στο Χανιά–Ηράκλειο, μέσω Παραχώρησης, από το 2024.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη κουβέντα για το σταθμό μετρό «Εξάρχεια» της νέας Γραμμής 4. Γιατί αποφασίσατε να γίνει στην πλατεία Εξαρχείων; Και τελικά, θα τον υλοποιήσετε;

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι απλή, δεν το αποφασίσαμε εμείς αλλά…η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, που δημοπράτησε το έργο το 2017 ορίζοντας τον σταθμό πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Μετά τη δημοπράτηση, είναι αδύνατο να αλλάξει η θέση ενός σταθμού. Και για να είμαι δίκαιος, οι μελέτες επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα και τη σωστή χωροθέτηση του σταθμού. Τι πιο λογικό από το να γίνει ο σταθμός στην πλατεία… Όπως είναι στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι, όπως θα γίνει στο Κολωνάκι.

Τώρα, αφού δεν μπορεί να αλλάξει η θέση του σταθμού, όσοι αντιδρούν τι θέλουν; Να μην γίνει καθόλου; Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν, άλλες μειοψηφίες, εμπόδισαν την κατασκευή σταθμών Μετρό στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και στο  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα και στις δύο περιοχές εύχονται να γυρνούσε ο χρόνος πίσω… Άρα στο δεύτερο ερώτημα απαντώ κατηγορηματικά: Ναι, ο σταθμός Εξάρχεια θα γίνει, γιατί τον χρειάζονται οι πολίτες, κι ας αντιδρούν οι ακραίες «δυναμικές μειοψηφίες».

Και κάτι ακόμα, επειδή σέβομαι τις ανησυχίες συμπολιτών μας για το πράσινο: Υπογράψαμε μνημόνιο με τον Δήμο, κατά την κατασκευή του έργου να φυτευτούν 2000 νέα δέντρα στην Αθήνα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών θα επαναφυτευτούν ή αντικατασταθούν όσα δένδρα έχουν απομακρυνθεί.

Τα νέα λεωφορεία πότε θα έρθουν; Το εισιτήριο στα ΜΜΜ υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί;

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι από τις ελάχιστες πόλεις του κόσμου που αύξησαν -κατά πολύ μάλιστα- τους στόλους λεωφορείων τους εν μέσω πανδημίας. Μέσω leasing και με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, φθάσαμε στον αριθμό των 1300 λεωφορείων όταν είχαμε παραλάβει 850. Προχωράμε, όμως, να φέρουμε και νέα λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και εντός Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το Σεπτέμβριο θα έχουμε συμβάσεις. Τον χρόνο παράδοσης δεν μπορούμε ακόμα να τον πούμε με ακρίβεια, γιατί αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης στο διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες δηλαδή βαθμολογούνται και για το πόσο γρήγορα θα μας φέρουν λεωφορεία. Άρα μόνο μια γενικότερη εκτίμηση μπορώ να κάνω, ότι τα πρώτα λεωφορεία του διαγωνισμού θα έρθουν αρχές ’23.

Όσο για το εισιτήριο, δεν σκεφτόμαστε αύξηση αυτή τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε αυξήσει, εμείς το μειώσαμε και θα το κρατήσουμε σταθερό για όσο καιρό είναι δυνατόν. Γιατί έχουμε μάθει να στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις, όχι με λόγια.

Η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι τόνισε στο Συνέδριο της ΝΔ ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε πως κεντροδεξιά δεν υπάρχει χωρίς δεξιά.. Πρέπει η ΝΔ να διευρύνεται;

Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή -αλλά ποτέ λαϊκίστικη- πατριωτική παράταξη. Που δεν εγκλωβίζεται από τις «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς και της Αριστεράς», όπως λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αλλά ενέταξε διαχρονικά στους κόλπους της πολίτες από ευρύτερους ιδεολογικούς χώρους. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μεγαλύτερη δικαίωση για την πολιτική μας, από το να έρχονται στη ΝΔ και όσοι δεν ανήκαν στον χώρο μας. Γιατί η παράταξή μας δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει κλειστό «κλαμπ». Από την πρώτη διεύρυνση του ‘78 μέχρι σήμερα, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων.

Σαφής η απάντησή σας, αλλά με αφορμή το Συνέδριο κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για «εσωκομματικές κόντρες», τι απαντάτε;

Κύριε Σιαδήμα, εδώ αντιμετωπίζουμε μεγάλες διεθνείς κρίσεις, υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου κι η Ευρώπη δοκιμάζεται, λέτε οι πολίτες να ασχολούνται με τέτοια; Όχι βέβαια. Και το ίδιο περιμένουν από εμάς, να εστιάζουμε στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Να κοιτάμε το αύριο κι όχι να στρέφουμε το βλέμμα στο χθες. Αυτό κάνει η κυβέρνησή μας

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top