ΠΑΣΟΚ Σερρών : 3+1 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

.png

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος σφυροκοπείται ανελέητα από την δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των σπόρων, των λιπασμάτων, των φαρμάκων και των ζωοτροφών η κυβέρνηση κωφεύει καθώς από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά που σημειωτέον εξαγγέλθηκαν τρείς φορές δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς από το καλοκαίρι του 2021 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση έγινε σχολιαστής της καθημερινότητας αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Την ίδια στιγμή που η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και η μεγάλη φορολογία έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο και καθιστούν αδύνατη την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων ΤΩΡΑ για: ✓ να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα
✓ και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση

 1. Μείωση του κόστους παραγωγής – Κόστους ενέργειας:
  ⦁ Καύσιμα : Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ ευρώ. (Τα 50 εκ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)
  ⦁ Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκ ευρώ. Καταβολή του 50% μέχρι τέλος Απριλίου 2022 και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο του 2022. (Τα 60 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα).
  ⦁ Κόστος εφοδίων
  ⦁ Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκ ευρώ. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει ανακοινωθεί δεν καλύπτει ούτε ελάχιστα την τεράστια αύξηση.)
  ⦁ Ζωοτροφές: Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, ύψους τουλάχιστον 80 εκ ευρώ με βάση τον αριθμό των ζωών. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13 σε 6% που έχει εξαγγελθεί και η ενίσχυση με 2% επί τον πωλήσεων του 2021 δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους)
  ⦁ Κόστος μεταφοράς στα νησιά – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Για τη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά.
 2. Χρηματοδοτική ρευστότητα
  ⦁ Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα (ρύθμιση των οφειλών σε120 δόσεις)
  ⦁ Καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από ΟΠΕΚΕΠΕ
  ⦁ Καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ.
  ⦁ Άμεσα τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
 3. Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27
  ⦁ Στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις την παράγωγή σιτηρών και ζωοτροφών τώρα.
  ⦁ Κατεύθυνση των ενισχύσεων σε παραγωγικές καλλιέργειες και επενδύσεις
 4. Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για μόνιμη λύση.
  ⦁ Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
  ⦁ Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
  ⦁ Χρηματοδότηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών και των επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών) και ενεργοποίηση του net metering
  ⦁ Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Η επόμενη μέρα για τη χώρα οφείλει να έχει πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου. Η αναδιάταξη της αγροδιατροφικής παραγωγής για μας είναι ένα κορυφαίο και θεμελιώδες ζήτημα.
Χρειάζεται τώρα αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης και νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Γι’ αυτό προτείνουμε μέτρα προστασίας των αγροτών, με ταυτόχρονη μείωση φορολογίας και εισφορών για να πάρει μπροστά η αγροτιά. Ουσιαστική στήριξη και στρατηγικό σχεδιασμό για τα προϊόντα της νέας εποχής. Προϊόντα ποιοτικά, καινοτόμα και εξωστρεφή.

Στόχος μας είναι η μετάβαση από μια παραγωγή προϊόντων χαμηλού κόστους σε μια παραγωγή υψηλής ποιότητας και πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων.

Θέλουμε τον χώρο της ελληνικής υπαίθρου «χώρο για να ζεις, χώρο για να επιχειρείς».

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top