Δήμος Αμφίπολης : Καλοκαίρι 2022, στην Αυλή του Μουσείου Χαγιάτι Λαδιά

.png

Οι φετινές εκδηλώσεις στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Χαγιάτι Λαδιά στην Πρώτη Σερρών είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

         Την Τρίτη 2 Αυγούστου το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Πάφρας “Ηλίας Πάνου” παρουσιάζει τους τοπικούς χορούς της Μπάφρας Σερρών, αναλύοντας τη σημειολογία και τα μηνύματα των κινήσεων. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Πάφρας συνδέοντας το ιστορικό βίωμα με την αποτύπωση του στη σωματική έκφραση. Επιπλέον στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει η έκθεση φωτογραφίας “Αντάρτες της Πάφρας από τον Δυτικό Πόντο”.

        Την Τετάρτη 3 Αυγούστου οι Παγγαιορίτες Κανταδόροι συναντιούνται υπό την διεύθυνση του Δημοσθένης Κοσλίδη, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της Πόλης και της Σμύρνης. Μουσικά επενδύουν τη βραδιά ο Βασίλης Βελλίκης με την κιθάρα του και ο Χάρης Τσιπουρίδης με το βιολί του.

        Το Σάββατο 6 Αυγούστου η θεατρική παράσταση “Όταν ήρθα… Μνήμες προσφυγιάς” αφηγείται τον ξεριζωμό και την μετεγκατάσταση των προσφύγων στη νέα πατρίδα από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η παράσταση στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των απογόνων των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων από την Πρώτη και τα γύρω χωριά, ζωντανεύοντας την ανθρώπινη μνήμη με τον λόγο, τα αντικείμενα, τις μυρωδιές, τη γεύση, τους ήχους και την μουσική. Σύλληψη και σκηνοθεσία: Έλλη Κατωδρύτου. Κείμενο-Δραματουργία Ειρήνη Ζήκα, Έλλη Κατωδρύτου, Παίζουν οι: Ειρήνη Ζήκα, Βασίλης Πέτρου, Έλλη Κατωδρύτου. Συμμετέχει ο: Βασίλης Καζής.

         Παράλληλα στον χώρο του Μουσείου βρίσκεται η περιοδική έκθεση “Από τον ξεριζωμό στη νέα πατρίδα: Οι γενιές ιστορούν”, στην οποία παρουσιάζονται αντικείμενα και ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν κατα κύριο λόγο στον Οικισμό της Πρώτης Σερρών. Επιμέλεια: Παναγιώτα Βασιλειάδου, Άγγελος Γκοτσίνας. Έρευνα: Βασιλική Λαδιά.

     Την Τετάρτη 3 και το Σάββατο 6 Αυγούστου τις εκδηλώσεις πλαισιώνει η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου “Ομάδα Έκφρασης και Δημιουργίας Πρώτης”.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top