Στις τομές του ρωμαϊκού κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο και, κατά πάσα πιθανότητα, δημόσιο ελληνιστικό κτήριο κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄ επικεντρώνεται και τη φετινή περίοδο η ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης που διενεργείται με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δρ. Δημήτριος Δαμάσκος.
Θυμίζουμε, όπως είχε ήδη γράψει το makthes.gr, ότι τα κομμάτια του κτηρίου, που βρέθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο, οδηγούν τους ανασκαφείς στην υπόθεση πως πρόκειται να αποκαλυφθεί μια πολύ καλή κατασκευή την οποία όμως δεν μπορούν να ταυτίσουν, προς το παρόν, με κάτι συγκεκριμένο. Εξάλλου, πέρυσι η τελευταία μέρα της ανασκαφής έφερε στο φως ένα απρόσμενο εύρημα, τον κορμό μαρμάρινου αγάλματος, θωρακοφόρου, ελαφρώς μεγαλύτερου του φυσικού, ο οποίος εντοπίστηκε εντοιχισμένος σε αποσπασματικά σωζόμενο κτήριο στο δυτικό πέρας των ανασκαπτόμενων τομέων.
Ο κορμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με έναν άλλο που βρέθηκε παλαιότερα εντοιχισμένος στον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου στην Αμφίπολη, με κοινή ανάγλυφη διακόσμηση, η οποία ταυτίζει τη μορφή με τον αυτοκράτορα Αύγουστο, ή με κάποιον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της εποχής του. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα
Η ανασκαφή που άρχισε την περασμένη Τρίτη 2/8 συνεχίζεται τώρα για τέταρτη χρονιά και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δέκα φοιτητών αρχαιολογίας που διαμένουν στον ξενώνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Η πρώτη μέρα ήταν αναγνωριστική, ενώ οι ανασκαφείς ευελπιστούν και φέτος σε ευρήματα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας όσων ήδη εντοπίστηκαν.
«Ένα τέτοιο εύρημα θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιγραφή που να μας οδηγήσει σε ταύτιση κτηρίων ή οτιδήποτε άλλο που θα μας βοηθούσε στην κατανόηση της τοπογραφίας στην ακρόπολη της Αμφίπολης. Επίσης μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε κάποιο άλλο εύρημα όπως ήταν πέρυσι ο θωρακοφόρος σε μια γειτονική τομή»,
λέει στο makthes.gr ο Δρ. Δημήτριος Δαμάσκος.
Ο χώρος της Ακρόπολης ήταν δημόσιος στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, πράγμα που συνηγορεί στο γεγονός ότι εκεί υπάρχουν θαμμένα μεγάλα δημόσια κτήρια της πόλης, είτε αυτά είναι ιερά, είτε αγορά, είτε ο,τι δήποτε άλλο συγκροτεί την εικόνα μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, σημαντικής όπως ήταν αυτή της Αμφίπολης.
Η ανασκαφή αρχίζει καθημερινά στις 6πμ και ολοκληρώνεται στις 2μμ ενώ το απόγευμα γίνεται ο καθαρισμός των ευρημάτων, η καταγραφή τους κ.α. Είναι ενταγμένη στο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2019 και χρηματοδοτείται από ανασκαφικό κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, από οικείους πόρους της ΕΦΑ Σερρών, και από φέτος με την οικονομική συνδρομή του Κτήματος Βιβλία Χώρα.
Στόχος του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της προχριστιανικής Αμφίπολης στην ακρόπολη, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης από την ίδρυσή της, το 437 π.Χ.. Στο σημείο αυτό δεσπόζουν σήμερα οι πέντε λαμπρές χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. εντός του πρωτοβυζαντινού περιβόλου, μνημεία που έχουν έρθει στο φως χάρη στις προγενέστερες ανασκαφικές έρευνες.
Πηγή : makthes.gr