Επιμελητήριο Σερρών : Να τρέξουν οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων

.jpg

Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, απέστειλε το Επιμελητήριο Σερρών. Η επιστολή περιλαμβάνει και πρόταση αντιμετώπισης μέσω ενίσχυσης των υποδομών από την ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση (αδειοδότηση) νέων Φωτοβολταϊκών Πάρκων. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

Αξιότιμες/οι, Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο ζήτημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους που όχι απλά συνεχίζει να ταλανίζει τις επιχειρήσεις – μέλη μας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απειλεί την ίδια τους την επιβίωση. Αν και αναγνωρίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν μέσω των επιδοτήσεων και ελαφρύνσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ωστόσο επειδή το πλήγμα που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα είναι τεράστιο, θεωρούμε πως οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι ακόμη πιο γενναίες. Η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι το λιγότερο απελπιστική, καθώς οι επαγγελματίες αδυνατούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της ενεργειακής κρίσης. Τα νέα μέτρα κινούνται μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζημία που υφίστανται, και οι οικονομικές συνέπειες φαντάζουν πλέον καταστροφικές για όλους, καταναλωτές, νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα μείζον είναι το θέμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να μετακυλήσουν στην κατανάλωση τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που υφίστανται από τον πολλαπλασιασμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως παραγωγικός φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες, θεωρούμε χρέος μας να επαναλάβουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας για πιο δυναμική στήριξη των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ζητάμε τα ακόλουθα:

▪ Περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους προς τις επιχειρήσεις.

▪ Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.

 ▪ Επιχορήγηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα. ▪ Αύξηση απορρόφησης των υπαρχόντων Υποσταθμών ΔΕΔΔΗΕ του Ν. Σερρών. 

▪ Ανάπτυξη Υποδομών – Εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών – Επέκταση υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ που θα επιτρέψουν, αφενός τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει από επενδυτές, και αφετέρου την παραγωγή ενέργειας προς ιδιοκατανάλωση (Net Metering).

▪ Στο Νομό Σερρών έχουν συσσωρευθεί και είναι σε αναμονή σύνδεσης την τελευταία πενταετία 600 αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας αξίας 110 εκ ευρώ/έτος. Για την ικανοποίηση αυτών των αιτήσεων πρέπει να εγκατασταθούν επιπλέον 6 (έξι) μετασχηματιστές αξίας 18-20 εκ ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους Νομούς της χώρας. 

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αρχίζουν να οδηγούν τις επιχειρήσεις μας σε τέλμα και είναι αναγκαία, τώρα όσο ποτέ, η άμεση και αποτελεσματική στήριξή τους.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top