Σέρρες: Πήραν φωτιά και τα καυσόξυλα

-8.jpg

Τεράστια είναι η ζήτηση για τα καυσόξυλα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. «Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη ζήτηση. Όλος ο κόσμος, που όπως μας λένε, ανησυχούν για την ενεργειακή κρίση, έχει στραφεί στο ξύλο με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένες τιμές αλλά και έλλειψη ξύλου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο ιδιοκτήτης μάνδρας καυσόξυλων Κώστας Τσιλχοροζίδης, ενώ όσον αφορά τις τιμές μας είπε ότι είναι αυξημένες και εκτιμά ότι θα ανέβουν κι άλλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Σερρών οι τιμές σε καυσόξυλα αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται: ο Μεσές από 85 ευρώ πέρυσι σε 120 με 130 ευρώ το κυβικό φέτος και η οξιά από 75 ευρώ σε 110 με 120 ευρώ τη φετινή περίοδο.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι οι μάνδρες με καυσόξυλα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

«Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και σοβαρότατες γιατί τα ξύλα φεύγουν ενώ παράλληλα έρχονται έμποροι και από άλλους Νομούς και περιοχές, μέχρι και από τη Βουλγαρία και χτυπάνε τις τιμές στις δημοπρασίες. Έτσι τα ξύλα φεύγουν εκτός Νομού» είπε ο κ. Τσιλχοροζίδης που υπογράμμισε ότι φέτος έχει σταματήσει το φαινόμενο να φέρνουν ξύλα και από τη Βουλγαρία αφού εκεί υπάρχουν πλέον κάποιοι περιοριστικοί όροι για να καλύψουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες.

Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος οι μάνδρες να μείνουν από ξύλα ο κ. Τσιλχοροζίδης είπε: «Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα. Με τη ζήτηση που υπάρχει και τις συνθήκες που διαμορφώνονται φέτος δεν θα φτάσουν τα ξύλα. Όσοι θέλουν καυσόξυλα πρέπει να τα προμηθευτούν σύντομα ενώ αυτήν την περίοδο θα είναι δύσκολο να βρούνε την ποσότητα που θέλουν και στο θέμα της ξηρασίας γιατί αυτά που θα βρούνε θα είναι υγρά. «Δεν θα μπορούμε να δίνουμε γιατί δεν θα μπορούμε να βρίσκουμε μεγάλες ποσότητες» είπε ο ιδιοκτήτης μάνδρας με καυσόξυλα.

Όσον αφορά τα πέλλετ (Αυστριακό) οι τιμές έχουν εκτοξευθεί από 300 ευρώ σε 550 ευρώ τον τόνο ενώ στα πιο οικονομικά η τιμή πήγε από 170 με 200 ευρώ στα 450 ευρώ.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top