Δήμος Βισαλτιας : Επέτειος διάσωσης της Νιγρίτας -Εορτή Άγιου Νικήτα

242013092_158086659744414_6865377829122722913_n.jpg

  Ανακοινώνεται στους φιλέορτους χριστιανούς ότι το Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Νικήτας ο Γότθος και το παρεκκλήσι του, που βρίσκεται στην έξοδο της πόλεώς μας προς Θερμά, πάνω από το Κέντρο Υγείας.

   Το συγκεκριμένο Παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε το 1955 σε ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων της πόλεως μας από τους Γερμανούς, την 15η Σεπτεμβρίου 1944, όταν απετράπη, με θαυμαστό τρόπο, η μαζική εκτέλεση όλων των αρρένων κατοίκων της Νιγρίτας.

   Η σωτηρία τους αποδόθηκε από τους διασωθέντες στην επέμβαση του Αγίου Νικήτα, ο οποίος γιόρταζε την ημέρα εκείνη. Έτσι καθιερώθηκε η ετήσια τιμή προς αυτόν, αλλά και η ανάμνηση της ανέλπιστης διάσωσης των Νιγριτινών προγόνων μας.

   Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης θα ξεκινήσει λιτάνευση της Ιερής Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα του Γότθου με προορισμό το εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου με την άφιξη θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία. Την επαύριον, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

   Στην λιτάνευση θα συμμετέχει η φιλαρμονική του δήμου Βισαλτίας, οι αρχές του τόπου και όλοι οι διασωθέντες από την εκτέλεση κάτοικοι της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής με τους απογόνους τους.   

  Την εορτή θα λαμπρύνει με την παρουσία του, όπως τα τελευταία χρόνια, και θα αποδώσει τις δέουσες τιμές ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών Νομού Σερρών, ο οποίος έχει ανακηρύξει τον Άγιο Νικήτα προστάτη του.

   Καλούμε όλους τους Νιγριτινούς, τους διασωθέντες από το ολοκαύτωμα, τους απογόνους τους, αλλά και όλους τους Βισάλτες να συμμετάσχουν με αισθήματα ευγνωμοσύνης στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες, τιμώντας τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Νικήτα, αλλά και δοξάζοντας τον φιλάνθρωπο Θεό για την θαυμαστή διάσωση τον προγόνων μας και της πόλεώς μας.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top